News

Ce trebuie să faci de Sfântul Vasile ca să-ți meargă bine tot anul. Datini și obiceiuri

31.12.2020 | 16:05
Ce trebuie sa faci de Sfantul Vasile ca sati mearga bine tot anul Datini si obiceiuri
ADVERTISEMENT

Pe 1 ianuarie, în prima zi a anului, este sărbătorit Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele. Ca în fiecare an, credincioșii respectă cu sfințenie o mulțime de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și belșug în noul an.

Întrucât această zi marchează începutul unui nou ciclu de viață, încă din cele mai vechi timpuri se săvârșesc o mulțime de ritualuri magice. Se spune că anul care vine va fi întocmai ca musafirul, bogat sau sărac.

ADVERTISEMENT

Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin, în Cezareea Capadociei și a fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în vremuri de restriște pentru Biserică.

Ce să faci de Sfântul Vasile dacă vrei să îți meargă bine tot anul care vine

În ziua de 1 ianuarie trebuie să arunci prin casă spice de grâu pe care să le strângi seara pentru a fi din nou aruncate prin cămin. După aceea, fă un mănunchi din spice şi nu uita să-l păstrezi, pentru că alungă durerile de cap.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se spune că e bine să bei mult vin, pentru a avea sânge în obraz peste an. Nu degeaba i se mai spune „primul petrecăreţ“. În plus, de Anul Nou se înnoiesc toate și trebuie să-ți pui gând bun dacă vrei să ai parte de sănătate și belșug pe tot parcursul anului.

Nu lipsesc nici previziunile legate de vreme. Dacă ninge de Sfântul Vasile ninge, noul an fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoși.

ADVERTISEMENT

În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, iar mesajul transmis de colind e de viaţă lungă, sănătate şi prosperitate.

La început, Sorcova era confecţionată din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie).

ADVERTISEMENT

Astăzi, Sorcova, simbol al vegetaţiei de primăvară, este făcută din hârtie colorată şi din flori artificiale”, a explicat Doina Işfanoni, cercetător etnolog, pentru Adevărul.

Sfântul Vasile ne păzește de duhuri rele

Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, pe timpul împăratului Constantin, în Cezareea Capadociei. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru Biserică.

De asemenea, a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. S-a stins în ziua de 1 ianuarie 379, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

În tradiţia populară apare înfăţisat cu mai multe „chipuri“ și este cunoscut drept unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari. Sfântul Vasile ne păzește de duhuri rele, cu „mare putere asupra dracilor“ și ne ferește de necaz pe tot parcursul anului.

Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine.

Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi specială.

ADVERTISEMENT