News

Ce trebuie să faci în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie! Tradiții și obiceiuri ca să ai noroc tot anul 2021

24.12.2020 | 19:08
Ce trebuie sa faci in Ajun de Craciun pe 24 decembrie Traditii si obiceiuri ca sa ai noroc tot anul 2021
Ce trebuie să faci în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie! Tradiții și obiceiuri ca să ai noroc tot anul 2021. Sursa foto: https://articoldecluj.wordpress.com/
ADVERTISEMENT

Ajunul Crăciunului este ultima zi din Postul Nașterii Domnului, început în 15 noiembrie și încheiat în 24 decembrie. Este o dată importantă pentru toți creștinii, indiferent de biserica la care se închină. Află ce tradiții și obiceiuri îți pot deschide calea spre noroc tot anul 2021!

În primul rând această zi, a 40-a din Postul Nașterii Domnului, este una de „aspră postire, adică de ajunare. Obiceiul de a ajuna în această ultima zi a postului este consemnat încă din secolul al IV-lea”, după cum ne învață site-ul religios crestinortodox.ro. 

ADVERTISEMENT

Dacă până la „ceasul al IX-lea”, adică ora 3 după prânz, fiece credincios ar trebui să nu mănânce nimic, după acest ceas „se obișnuiește să se mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe și miere”.

Ajunul Crăciunului, tradiții și obiceiuri ca să ai noroc tot anul 2021

Așadar, pe 24 decembrie, la un pas de îmbelșugarea mesei de Crăciun, în Ajun este bine să ne strunim poftele exacerbate de 39 de zile de post. Dacă nu putem ține „post negru”, adică să nu mâncăm chiar nimic, spre seară avem „dezlegare” la „dulce”. La propriu…

ADVERTISEMENT

„În seară zilei de ajun, credincioșii obișnuiesc să mănânce o mâncare dulce, numită în popor «Scutecele lui Iisus». Cu făină, apă și sare se frământă niște lipii subțiri care se coc pe plită. Acestea se înmoaie într-un sirop dulce (apă cu miere sau zahăr) și se presară cu nuca măcinată” – creștinortodox.ro

Dar, atenție, ca să ai noroc tot anul viitor, 2021, credința populară, tradiția populară „spune” că nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun!

Cel puțin până apare pe cer prima stea de seară, care amintește tuturor credincioșilor de steaua văzută de Magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să mănânci nimic și astfel vei fi sănătos, ei avea mult noroc și vei fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie.

ADVERTISEMENT

Apoi, tot pentru un 2021 cu noroc, copiilor – că, de, sunt copii, nu-i poți ține nemâncați toată ziua – este bine să le dai să mănânce… dovleac! Ca să fie sănătoși tot anul viitor și să se bucure toată familia de starea lor de bine.

Doamnelor și domnilor, deopotrivă, în Ajun de Crăciun aveți grijă la… palmele sau pumnii „scăpați”, distrug norocul în 2021!

Ca „să-ți faci norocul cu mâna ta”, cum se spune în popor, când ieși afară din casă în ziua de Ajun adună câteva surcele și pune-le  în fiecare cameră. Nu degeaba aceste surcele se numesc, popular, „pui de noroc”…

ADVERTISEMENT

În Ajun de Crăciun, la țară, gospodinele trebuie să iasă în livadă, dacă au, cu mâinile pline cu aluat și să ating fiecare pom spunând: „Cum sunt mâinile mele pline cu aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod la anul”.

Apoi, musai trebuie ca femeile, tot ele, că n-au destulă treabă, „să primenească și să împodobească locuințele cu crenguțe de busuioc, levănțică sau mentă ca să poarte noroc celor din casă”, conform folclor-romanesc.ro. Pentru respectarea acestei tradiții, le puteți înlocui cu succes, domnilor de toate vârstele!

Și, atenție domnilor, în Ajunul Crăciunului strângeți de pe unde sunt toate lucrurile date cu împrumut, pentru ca Sfânta Sărbătoare a nașterii Domnului Isus Hristos să le găsească acasă, altfel ele vor… „plânge” și veți avea pagubă tot anul viitor.

Domni și doamne deopotrivă, nu cumva să vă „scape” vreo palmă sau vreun pumn în ziua de Ajun! Pentru că atâtea palme câte dați, tot atâtea răni anul viitor căpătați! Și tot atâția pumni câți dați, tot atâtea bube la anu’ „luați”!

Ce pot face fetele nemăritate în Ajunul Crăciunului ca să-și afle „norocul” anului viitor

În seara de Ajun, fetele nemăritate își pot „forța” norocul în anul ce vine prin… vrăji! Ca să-și afle ursitul! După ce au postit toată ziua, „prima îmbucătură luată în gură trebuie să o pună în brâu, iar când se duce la culcare trebuie să întindă brâul pe jos și să facă trei mătănii peste el și să zică:

Brâu, brâușorul meu,
Arată-mi pe ursitorul meu,
Care-i dat de Dumnezeu!
În vis să-l visez,
Aievea să-l văz”

În plus, tradiția populară „spune” că în ziua de Ajun trebuie bine zăvorâtă poarta, respectiv ușa pentru cei care stați la bloc, astfel încât niciun străin să nu poată intra, ca să nu vă „închidă norocul” în 2021. Ori să „lege” drumul pețitorilor dacă aveți fată de măritat.

Era bine că o gazdă să închidă bine poarta de intrare în gospodăria sa în acesta zi, astfel încât un străin să nu reușească să pătrundă prin ea, ca să nu-i închidă norocul ori să nu-i pună vreo opreliște pețitorilor fetei sale.

În sumedenia de tradiții populare, apicultorii, de exemplu, mai au o „portiță” spre noroc în 2021: în Ajunul Crăciunului nu trebuie să dea nimic din casă! Pentru ca albinuțelor să le meargă bine tot anul viitor și să nu le piardă la roit.

  • „Nașterea Domnului este anunțată în lume de creștini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, în dimineață de Ajun, fiind copiii și tinerii. Aceștia sunt primiți de creștini cu mere, nuci, covrigi și cu acele turte numite «Scutecelele lui Hristos». Pentru că până după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun este încă post, colindătorii trebuie și ei primiți cu daruri de post (covrigi, turte, nuci, fructe)” – crestinortodox.ro
  • „În sfânta seară de Ajun
    Împodobeam, cu toţii, bradul
    Ce forfotă! Ce dans nebun!
    În lumi de basm treceam noi vadul”
    – Corneliu Vadim Tudor (6 decembrie 2014)
  • „Torc de zor în noaptea Sfântului Ajun
    Câlţi de nea şi raze harnicele stele,
    Pentru noi, copiii, torc să facă ele,
    Funia cu trepte pentru Moş Crăciun.
    Ca să ne aduca iar, de colo sus,
    Pe la toţi copiii darurile care
    Ni le va trimite, iar, la fiecare
    Sfânta şi duioasa mamă-a lui Iisus” – Elena Farago (decembrie 1938)
  • 40 de zile ține Postul Crăciunului, între 15 noiembrie și 24 decembrie, Ajunul Crăciunului
ADVERTISEMENT