Life

Ce trebuie să faci în ajunul Sfântului Ioan. De ce e bine să mergi la preot

06.01.2021 | 14:05
Ce trebuie sa faci in ajunul Sfantului Ioan De ce e bine sa mergi la preot
ADVERTISEMENT

Iată ce trebuie să faci în ajunul Sfântului Ioan și de ce e bine să mergi la preot. Prăznuită anual la șapte ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul încheie seria de 12 zile ce cuprind sărbătorile de iarnă.

În ajunul acesteia, pe data de șase ianuarie, este Boboteaza. Cele două sunt strâns legate între ele. Ambele zile sunt marcate de sfințirea apelor și importanța utilizării aghiasmei pentru a ne feri de boli.

ADVERTISEMENT

Astfel, în data de șase ianuarie sărbătorim Botezul Domnului, iar ziua imediat următoare, pe cel ce L-a botezat, Sfântul Ioan. În calendarul ortodox avem mai multe zile în care îl prăzmuim pe acesta: ca botezător – șapte ianuarie, nașterea sa – 24 iunie, ziua în care a murit – 29 august și conceperea acestuia – 23 septembrie.

Ce trebuie să faci în ajunul Sfântului Ioan. De ce e bine să mergi la preot. Tradiții și obiceiuri

În ajunul Sfântului Ioan, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a lua agheasmă de la preot. Se spune că această apă are puteri curative și nu se strică niciodată. Potrivit tradiției, cei ce se vor stropi cu apă sfințită vor fi feriți de boli tot anul.

ADVERTISEMENT

Deasemenea, în unele zone ale țării grupuri de tineri vor merge „să iordănească” oamenii. Aceștia vor lua apa sfințită de la preoți și vor stropi oamenii din sat. În funcție de zonă, acest obicei poate să fie prezent și în ziua de Bobotează și, în plus, poate să constea și în ridicarea oamenilor în brațe și aruncarea lor în aer, urmată de prinderea ulterioară. Cei iordăniți trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani sau cu băuturi alcoolice.

Un al obicei întâlnit în sate din Muntenia este cel al furatului porților fetelor nemăritate. Grupurile de flăcăi se vor aduna în seara de Bobotează și se vor plimba prin sat toată noaptea în căutarea curților fetelor care nu au soț.

ADVERTISEMENT

Dacă nu sunt suficient de vigilenți, părinții se vor trezi următoarea dimineață, de Sfântul Ioan, fără poartă. Ele pot fi răscupărate de la cei ce le-au luat cu sticle de tărie.

În zone din Transilvania, sărbătoriți zilei sunt plimbați prin sat și duși la cel mai apropiat râu pentru a fi purificați, iar un obicei întâlnit în Bucovina este acela de a pune brazi împodobiți la porțile oamenilor care poartă numele de Ion, urmând ca aceștia din urmă să organizeze petreceri.

ADVERTISEMENT

În popor se spune că după Sfântul Ioan se botează gerul, iar temperaturile vor începe să crească în termometre. Anul acesta, temperaturile nu au apucat să scadă prea mult până acum, iar, până la data de șase ianuarie, sunt anunțate temperaturi pozitive pe timpul zilei.

Conform religiei, Mântuitorul a fost recunoscut de Sfantul Ioan Botezatorul, luminat de Sfântul Duh, la momentul apariței sale pe malul Iordanului. Atunci a avut loc Botezul Domnului. Acest moment este menționat de toate cele patru evanghelii.

Sfârșitul de care a avut parte cel ce L-a botezat pe Iisus a fost unul tragic. Acesta l-ar fi mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei – Irod cel Mare, pentru traiul infam cu soția fratelui său, Irodiada. Femeia și-a sfătuit fiica, Salomeea, să ceară capul lui Ioan Botezătorul ca răsplată. Irod era încântat de farmecele Salomeei, aceasta fusese învitată la un ospăț de ziua lui și cucerise invitații prin dansurile ei.

ADVERTISEMENT