News

Ce trebuie să faci în dimineaţa primei zile de Paşte. Obiceiul despre care se spune că aduce belşug şi noroc

18.04.2020 | 23:58
Ce trebuie sa faci in dimineata primei zile de Paste Obiceiul despre care se spune ca aduce belsug si noroc
Ce trebuie să faci în dimineaţa primei zile de Paşte. Obiceiul despre care se spune că aduce belşug şi noroc - o faci oricând azi
ADVERTISEMENT

Un obicei străvechi care încă se păstrează în anumite zone ale țării în prima zi de Paşte este spălarea feţei cu apa în care s-a pus un ou roşu, unul alb şi un bănuţ. Cei care respectă tradiţia spun că astfel se purifică şi au parte de sănătate şi noroc tot anul. 

Ce trebuie să faci în dimineaţa primei zile de Paşte. Obiceiul despre care se spune că aduce belşug şi noroc

Ritualul începe în noaptea de Înviere când oamenii duc la biserică bucatele pentru a fi sfinţite. După slujbă, acestea sunt date de pomană, dar nu sunt mâncate imediat:

ADVERTISEMENT

“În prima zi de Paşte, după Slujba de Înviere, oamenii duc la biserică, pentru a fi sfinţite, produse specifice, cozonac, pască şi ouă roşii. După ce sunt sfinţite, credincioşii iau anafura şi apoi pleacă la cimitir. Acolo se aprind lumânări, iar lucrurile sfinţite se dau de pomană.

Nu se mănâncă imediat pentru că trebuie duse acasă, acolo sunt alte ritualuri”, a explicat şeful Serviciului Cercetare din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi, Eugenia Notărescu.

ADVERTISEMENT

“Primul se spală pe faţă cel mai bătrân din familie”

Înainte de masă, ouăle sfinţite se pun într-un vas cu apă, împreună cu un bănuţ. Obiceiul presupune spălarea feţei cu apă în care se pun un ou roşu, unul alb şi un bănuţ, fiind vorba despre un ritual practicat din vechime, cu conotaţii spirituale pentru credincioşi.

“Conform tradiţiei, acasă, înainte de masă, este un alt ritual, spălarea feţei cu apa în care s-au pus un ou roşu, unul alb şi un bănuţ. Primul se spală pe faţă cel mai bătrân din familie, bunicul, apoi ceilalţi, la final copiii pot lua bănuţul.

ADVERTISEMENT

Înainte de a se spăla pe faţă, bunica îi săruta mâna bunicului, apoi pe rând toţi sarută mâna bunicilor, este o ierarhie strictă care are legătură cu iertarea şi respectul pentru cei mai în vârstă. Şi eu fac la fel, aşa am învăţat, aşa o să fac în continuare”, a spus etnologul Paul Buta.

“Oul alb din apă pentru spălat simbolizează curăţenia sufletului”

Ouale şi bănuţul din recipientul cu apă au semnificaţii bine înrădăcinate în mentalul colectiv: “Oul alb din apă pentru spălat simbolizează curăţenia sufletului, oul roşu are legatură cu roşeaţă din obraji care înseamnă sănătate, iar bănuţul aduce belşug şi noroc.

ADVERTISEMENT

De aceea, după ce se spălau pe faţă, cojile de ouă nu se aruncau, erau duse într-o altă apă ca să curgă, să ajungă la blajini, la morţi”, a precizat Paul Buta. Ritual este foarte vechi şi se mai păstează în zilele noastre fiind întâlnit chiar şi la persoanele care locuiesc la oraş, nu doar în mediul rural.

ADVERTISEMENT