Life

Ce trebuie să faci pentru a proteja pomii fructiferi de temperaturile scăzute. Sfaturi practice de la experți

Cum trebuie să procedezi pentru a feri pomii fructiferi de temperaturile mici. Trucuri utile venite direct de la specialiști.
18.03.2025 | 16:45
Ce trebuie sa faci pentru a proteja pomii fructiferi de temperaturile scazute Sfaturi practice de la experti
Trucuri pentru a feri pomii fructiferi de îngheț. Sursa foto: agrobiznes.md
ADVERTISEMENT

Vremea schimbătoare din ultima perioadă a afectat culturile și mai ales, livezile. Ce trebuie să faci pentru a proteja pomii fructiferi de temperaturile scăzute, după ce copacii au înflorit. Experții au o serie de sfaturi practice, care sunt ușor de ținut de toată lumea.

Trucul care te ajută să ferești pomii fructiferi de temperaturile mici

Pomii fructiferi se numără printre plantele afectate de temperaturile mici din ultimele zile. Din păcate, specialiștii spun că piersicii și caișii sunt printre cele mai avariate culturi. Cu toate acestea, există o serie de trucuri pentru a le feri de frig.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt îndemnați să ardă un amestec de paie, talaj, rumeguș și ceva reziduuri. Toate acestea trebuie să asigure o încălzire a spațiului din jurul pomilor. O altă soluție constă în perdelele de fum, care se fac prin arderea brichetelor speciale.

În general, acestea sunt confecţionate din clorură de amoniu, naftalină şi alte substanţe fumigene. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor fructiferi. Mai mult decât atât, are rolul de a reduce efectul radiaţiei nocturne.

ADVERTISEMENT

„Unul sau două grade sunt definitorii. De asemenea, există brichete sau lumânări fumigene speciale, chiar niște vase speciale în care se poate practica un amestec patru părți turbo, o parte smoală, o parte reziduu de petrol.

Se aprinde și se mențin aceste vase în jurul pomilor, astfel încât temperatura să fie oarecum contracarată la nivel de unul sau două grade Celsius”, a declarat Olimpia Iordănescu, șeful disciplinei Pomicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, conform Radio România Timișoara.

ADVERTISEMENT

Ce ponturi mai pot utiliza gospodarii pentru pomii fructiferi

Se recomandă folosirea unor substanţe care produc un fum persistent în jurul pomilor fructiferi. În felul acesta aerosolii, care sunt de culoare albă, au o mare putere de reflecţie şi împiedică producerea radiaţiei nocturne.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, specialiștii susțin că pentru a proteja pomii fructiferi de temperaturile scăzute este indicat să se pună 100 de grămezi fumigene cu un volum de circa un metru cub fiecare la un hectar de livadă.

Materialul uscat se pune în interior pentru a întreține arderea, iar spre exterior trebuie să se așeze material organic umectat. Așadar, se asigură o ardere lentă, producându-se cantităţi cât mai mari de fum şi vapori de apă.

Fumul rezultat din arderea lor asigură creşterea temperaturii cu 1- 1,5 grade Celsius. În altă ordine de idei, specialiștii susțin că prunul, cireșul, mărul și părul nu riscă să fie afectați din cauza temperaturilor mici și a înghețului.