Life

Ce trebuie să faci pentru ca orezul să nu ma fie lipicios. Trucul folosit de bucătarii experimentați

Care este secretul pentru un orez gătit perfect și fără să fie lipicios. Greșeala pe care multe gospodine o fac, fără să își dea seama.
22.04.2025 | 23:20
Ce trebuie sa faci pentru ca orezul sa nu ma fie lipicios Trucul folosit de bucatarii experimentati
Ce poți face pentru ca orezul să nu îți mai iasă lipicios. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În ce constă secretul unui orez bine gătit. Trucul la care apelează bucătarii ori de câte ori vor să facă un preparat perfect. În acest fel, orezul nu va fi niciodată lipicios.

Trucul simplu care te scapă de orezul lipicios

Fără doar și poate, orezul se numără printre cele mai simple preparate. Este ușor de gătit, însă, atenția la anumite detalii va face mereu diferența. Dacă vrei să pui în farfurie cel mai bun orez, atunci trebuie să ții cont de recomandările chefilor cu experiență.

ADVERTISEMENT

Potrivit bucătarilor, orezul gătit corect ar trebui să fie aerat, cu boabele separate și să nu fie lipicios. Acest lucru nu este greu de obținut, însă, necesită puțină practică. Foods Guys susține că totul constă în detalii.

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a te asigura că orezul îți iese perfect de fiecare dată este să-l clătești înainte de gătit. Multe gospodine sar peste acest pas, însă, este cea mai eficientă metodă de a evita textura lipicioasă care apare adesea după gătire.

ADVERTISEMENT

În momentul în care clătești orezul sub apă rece, elimini amidonul de suprafață în exces. Este suficient să agiți orezul într-un bol cu apă sau direct sub jet până când apa devine limpede. De obicei, 3-4 clătiri sunt suficiente, în funcție de tipul de orez.

Alte secrete pentru un orez gătit perfect

Nu doar clătirea te va ajuta să nu obții un orez perfect, ci și respectarea proporției corecte dintre orez și apă. În funcție de tipul de orez, vei ajusta cantitatea de apă. De exemplu, o cană de orez cu bob lung are nevoie de o cană și jumătate de apă.

ADVERTISEMENT

Cantitatea de apă este esențială. Dacă pui prea multă apă, este posibil ca orezul să iasă lipicios. Dacă pui prea puțină, atunci orezul poate să nu se gătească suficient. Tocmai de aceea, este recomandat să începi cu puțină apă și să mai completezi pe parcurs, dacă este nevoie.

ADVERTISEMENT

O altă regulă de aur pentru gospodine este să nu amestece orezul în timpul gătirii. Dacă obișnuiești să amesteci constant orezul, boabele se pot rupe și vor elibera amidon, ceea ce va duce inevitabil la aglomerarea lor.

Un alt truc pe care multe gospodine îl ignoră este să lase orezul să se odihnească după ce este gata. După ce s-a absorbit toată apa, orezul se ia de pe foc și lasă-l cu capacul pus 5-10 minute. Astfel, umiditatea se va distribui uniform, iar boabele se vor întări ușor.

Tags: