Life

Ce trebuie să le faci trandafirilor înainte de a-i planta în grădină. Doar așa vor avea cele mai frumoase flori

Înainte de a planta trandafirii în grădină, e bine să ții cont de următoarele recomandări. În acest mod vor avea cele mai frumoase flori.
05.04.2025 | 14:40
Ce trebuie sa le faci trandafirilor inainte de ai planta in gradina Doar asa vor avea cele mai frumoase flori
Ce să faci cu trandafirii înainte de a-i planta în grădină. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pentru a planta trandafirii în grădină nu e nevoie să știi prea multe, pentru că procesul e unul simplu. Pe de altă parte, sunt câteva detalii care pot face diferența și care te pot ajuta să te bucuri de cele mai frumoase flori.

Ce să faci cu trandafirii înainte de a-i planta în grădină

Trandafirii sunt superbi și mai mult de atât, au și un miros cât se poate de plăcut. Îi găsești în numeroase parcuri, ori grădini. Totodată, deseori cresc și în locuri complet neașteptate.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei și tu să ai trandafiri frumoși în grădină, află că îi poți planta foarte ușor. E important însă să ții cont de unele recomandări, astfel încât florile să fie unele cât se poate de generoase.

În cazul în care nu știai, e foarte important ce faci înainte să plantezi trandafirii în grădină. Aceștia trebuie curățați, tăiați și de abia apoi plantați. În acest mod au șanse mari să prindă rădăcini și să crească sănătoși. Evident, florile vor fi și ele superbe.

ADVERTISEMENT

De menționat e faptul că butașii de trandafiri se pot planta pe tot parcursul anului. Chiar și așa, specialiștii spun că în realitate, condițiile optime sunt atunci când temperatura din timpul zilei este de peste 12 grade Celsius și mai puțin de 32 grade Celsius.

Când e bine să plantezi trandafirii

Cu alte cuvinte, e bine să plantezi trandafirii toamna, dar și primăvara. Cum se face asta și ce trebuie să le faci trandafirilor înainte de a-i planta în grădină? Se recoltează butașii de trandafir.

ADVERTISEMENT

Plantele trebuie însă udate cu o zi înainte. Butașul trebuie să aibă o lungime de 10-20 de cm și 3-5 noduri de unde să iasă frunze și muguri. Tăietura de sus trebuie făcută de la jumătate de centimetru deasupra unui nod, iar cea de jos la jumătate de centimetru sub nod.

ADVERTISEMENT

Ulterior butașii se lasă tăiați în apă. E important să fie puși într-un loc ferit însă de lumina directă a soarelui. E de preferat alegerea unui loc răcoros, iar apa este esențială. Pentru a stimula creșterea rădăcinilor la butași trebuie utilizat un cuțit bine ascuțit.

Cu ajutorul lui se îndepărtează părți din din coaja de la capăt. Mai departe, părțile tăiate cu cuțitul pot fi înmuiate în hormonii de creștere, pentru a ajuta la dezvoltarea rădăcinilor. Frunzele se îndepărtează și ele de asemenea.

Se mai pot lăsa doar două frunze în partea de sus a butașului. De abia acum poți planta trandafirii în grădină. Butașul se pune în pământ, la o adâncime de 3 centimetri. Totodată, trebuie apăsat bine pământul din jurul său, pentru fixare.

Se adaugă și apă în cantități generoase, iar butașul se acoperă cu o sticlă de plastic tăiată pe jumătate. Sticla trebuie îndepărtată de câteva ori pe săptămână, iar după plantare, butașii trebuie udați constant ca să nu se usuce deloc pământul. Nu trebuie făcute însă excese.