Zilele libere legale nu se acordă chiar tuturor angajaților din România. Există categorii care nu beneficiază de măsură, însă acești bugetari trebuie să primească anumite beneficii din partea angajatorilor.
Anul 2025 a fost unul extrem de darnic pentru bugetarii din țara noastră. S-au acordat de la stat nu mai puțin de 17 zile libere care sunt sărbători legale. Dintre ele, doar patru au picat în zile de weekend. Restul de 13 au fost în timpul săptămânii. Asta a oferit posibilitatea unora dintre angajați să-și ia minivacanțe.
Peste foarte puțin timp, românii vor avea parte de o nouă perioadă de respiro. Credincioșii sărbătoresc Paștele ortodox și Paștele catolic în aceeași zi, pe data de 20 aprilie 2025. Cetățenii vor avea două zile libere de Paște 2025, vineri, 18 aprilie şi luni, 21 aprilie. Dat fiind faptul că vorbim de un weekend, minivacanţa de Paște va avea o durată de patru zile.
Vor exista câteva sectoare de activitate unde munca nu va putea fi întreruptă. Mai exact, aceste zile libere legale nu se pot acorda pentru cei care lucrează în domenii esențiale precum sănătatea sau transportul public.
”Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, se arată în lege.
Celor care muncesc în sectoarele de activitate menționate mai sus angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază. Acesta nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Pot exista cazuri extreme și nedorite în care unii angajatori nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale. Aceștia, dacă sunt reclamați de angajați, riscă amenzi între 5.000 și 20.000 de lei.
Unele zile libere acordate de la nivel guvernamental se pot recupera, conform legii. În acest an, pe 2 mai, angajații din sistemul bugetar au zi liberă, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre hotărârea Guvernului nr. 2 din 10 ianuarie 2025.
E important de spus că, pentru recuperarea zilei libere, instituțiile îți vor prelungi programul de lucru până pe 31 mai 2025. Iată hotărârea publicată în Monitorul Oficial:
În februarie 2025, Guvernul a decis ca plata muncii în zilele libere și sărbători legale să revină la nivelul din 2024, pentru angajații din Ministerul de Interne.
A fost aprobată o ordonanță de urgență care stabilește că plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare va fi efectuată conform nivelului aplicabil în noiembrie 2024. Măsura a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) printr-un comunicat oficial.
Din acest an, următoarele categorii de personal vor primi drepturile financiare stabilite la finalul anului 2024: personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare. Ei vor beneficia de compensații financiare pentru: