Piftia e nelipsită de pe masa românilor, atunci când vine vorba de cele mai importante sărbători! Gospodinele folosesc tot felul de tipuri de carne pentru a o prepara, dar noi vrem să-ți spunem ce trebuie să pui în piftie, pentru a o face imediat limpede și, drept bonus, îți oferim rețeta clasică de piftie, absolut delicioasă! Rețeta clasică de piftie a fost transmisă, la români, din generație în generație. Unele gospodine folosesc carne de curcan, de pui, dar cea mai delicioasă piftie se face din carne de porc, evident.
Pentru ca rețeta ta de piftie să fie una autentică și delicioasă, trebuie musai să pui gelatină alimentară. Aceasta o va face să se închege rapid, iar în acest mod nu te vei confrunta niciodată cu accidente culinare! Ingredientul secret care face piftia clară este, de fapt, albușul de ou!
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a face o piftie delicioasă!
– oase de porc, ureche, carne cu sau fără grăsime, în funcție de preferințe
– sare, după gust
– 4/5 căpățâni de usturoi pe care trebuie să le pui treptat, în 2 tranșe
– gelatină foi sau lichidă, 20/30 de grame
– 4 albușuri de ou
– 2/3 morcovi
– o legătură de păstârnac
– o lingură boabe de piper
Dacă ai deja toate ingredientele, trebuie să te apuci de treabă! Pentru a se pătrunde bine, carnea de porc trebuie să fie crestată, iar oasele pe care le folosești trebuie să fie și ele sparte, astfel încât toată grăsimea din ele să iasă fără efort.
Taie legumele mărunt și pune o oală cu apă la fiert. Pune oasele și carnea și adaugă și legumele. Pune și sarea, dar și boabele de piper! Adaugă, de asemenea, jumătate din cantitatea de usturoi curățat. Nu uita! Usturoiul se adaugă la început și la finalul fierberii.
Oala se lasă la fiert timp de minim 3 ore, până când carnea se înmoaie suficient, iar din oase iese toată grăsimea și gelatina naturală. Se oprește focul, se colectează lichidul din oală după degresare și se lasă la „odihnit” timp de 20 de minute, la frigider.
Legumele și carnea se scot și ele, se porționează corespunzător și se pun în farfurii sau boluri, în funcție de ce vase vrei să folosești. Supa rămasă în oală, după fierbere, se strecoară bine, pentru a rămâne cât mai limpede.
Lichidul obținut după degresare se pune din nou la fiert, la foc mic, apoi se adaugă albușurile de ou. Se lasă până dă în clocot și se adaugă restul de usturoi care a mai rămas. Se amestecă bine, însă după ce lichidul începe să fiarbă, nu se mai aplică acest lucru. Prin urmare, nu amesteca!
După ce a fiert, lichidul se pune la răcit și se adaugă gelatina alimentară, pentru a se închega corespunzător. Lichidul se toarnă în vase, peste carne și legume și se lasă la răcit. Poți folosi, pentru ornat, câteva boabe de piper, sfeclă murată, castraveți murați, dar și ouă fierte și mazăre. Și, astfel, ai obținut o piftie limpede și super gustoasă!