Gospodinele cu adevărat pricepute, care pregătesc frecvent dulciuri, știu ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură este la îndemâna tuturor și nici nu are un preț ridicat.
Blatul de tort este un element cheie când vine vorba de deserturi, indiferent pentru ce eveniment este făcut. Acesta nu are nevoie de foarte multe ingrediente, însă cofetarii au câțiva ași în mânecă pe care trebuie să-i știi.
Aceștia apelează la un produs simplu ca rezultatul final să fie unul apetisant și delicios. Pentru a ieși fraged și aerat se adaugă în compoziție un element care se găsește cu mare ușurință în magazinele de la noi din țară.
Specialiștii sunt de părere că este foarte importantă făina care se folosește. Aceasta trebuie să fie concepută special pentru dulciuri, pentru că este amestecată amidon de porumb. Acest lucru face blatul mai pufos.
În plus, făina tip 000, ”pastry flour” pentru blatul de tort este una foarte fină. Are o textură mătăsoasă, rafinată și cu un conținut scăzut de proteine, de aproximativ 7-9%. Se poate utiliza la toate rețetele de prăjituri.
Blatul de tort nu este singurul preparat dulce care are nevoie de o făină specială pentru prăjituri. Printre produsele ideale pentru deserturi se află și făina tip 650, care mai este cunoscută și drept făina ”bread flour”.
Aceasta este obținută din grâu dur, având o concentrație de aproximativ 12-14% gluten. Așadar, cofetarii spun că este potrivită pentru coacerea diferitelor tipuri de aluaturi care necesită dospire și sunt elastice, cum ar fi pentru pizza.
Mai mult decât atât, poate fi recunoscută ușor pentru că este mai închisă la culoare decât făina tip 000. De asemenea, aceasta are conținutul cel mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului. Pentru biscuiți, brioșe sau foi de plăcinte este bună făina tip 550.
Numită și făina ”all-purpose flour”, pentru că poate fi folosită la aproape orice preparat culinar, aceasta reprezintă un tip de făină obținut dintr-un amestec de grâu moale și grâu dur. Totodată, are un conținut de 9-12% gluten.
Făina integrală nu trebuie trecută cu vederea de nicio gospodină care dorește să facă prăjituri. Aceasta este cea mai bogată în principii nutritive, având numeroase fibre, proteine, vitamine și minerale. Pentru deserturi se mai poate utiliza și făina de secară, care are un conținut redus de gluten.
Pentru că este o făină aromată, dar mai închisă la culoare, poate fi folosită pentru pâine, clătite sau brioșe. Secara este mai bogată în conținut de proteine și fibre decât grâul, însă mai săracă în conținutul de grăsimi și calciu.