Life

Ce trebuie să pui în tigaie când prăjești cârnații, ca să-ți iasă bine rumeniți și gustoși. Se va simți o diferență de gust evidentă

Vrei ca toți cârnații pe care îi prăjești să iasă gustoși, rumeniți, dar nu uscați? Atunci trebuie să apelezi neapărat la acest truc.
16.03.2025 | 07:30
Ce trebuie sa pui in tigaie cand prajesti carnatii ca sati iasa bine rumeniti si gustosi Se va simti o diferenta de gust evidenta
Cum să faci cârnații bine rumeniți și gustoși. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În momentul în care prăjești cârnații și vrei ca aceștia să fie bine rumeniți, dar și gustoși, e foarte important ce pui în tigaie. Multe gospodine trec cu vederea acest detaliu, astfel că rezultatul final e un preparat uscat.

Cum să faci cârnații bine rumeniți și gustoși

Cârnații sunt delicioși și cu siguranță multe persoane apreciază gustul lor. Acest preparat popular este apreciat pentru versatilitatea sa, având în vedere faptul că poate fi consumat dimineața, dar și în timpul zilei sub diferite forme.

ADVERTISEMENT

Cum se gătește însă corect? Deși gătitul cârnaților este la prima vedere destul de simplu, lucrurile se pot complica. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac oamenii este gătirea lor la o temperatură prea ridicată.

Căldura prea mare poate arde exteriorul și lăsa interiorul crud, spun experții de la Mui Kitchen. Cum să faci, deci, cârnații bine rumeniți, dar și gustoși? Există câteva trucuri de care toate gospodinele ar fi bine să țină cont.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie așteptat până când tigaia este suficient de fierbinte înainte de a adăuga cârnații în tigaie. Făcând acest lucru, se poate face o diferență uriașă la rezultatul final. Și puțin ulei trebuie adăugat de asemenea în tigaie.

„Dacă așteptați până când este fierbinte, cârnații vor avea șanse mai mari să devină crocanți cu un exterior auriu, dar nu își vor pierde aroma și suculența din interior. Ar trebui să puneți tigaia pe foc mediu și să adăugați o linguriță de ulei.

ADVERTISEMENT

Asigurați-vă că nu puneți prea mult ulei în tigaie, deoarece cârnații au propria lor grăsime, ceea ce poate însemna că devin grași”, recomandă experții culinari, conform Express.

ADVERTISEMENT

Ce altceva trebuie să mai faci dacă vrei să iasă cârnații rumeniți și gustoși? Să nu îi înțepi. Mulți oameni fac acest lucru înainte de gătire, dar experții spun că acest lucru poate face carnea să devină uscată.

Un alt detaliu important e legat de timpul de gătire. Cârnații nu trebuie ținuți prea mult pe foc pentru că devin tari și uscați. Astfel, sunt șanse mari ca gustul și textura să nu fie cele dorite.

Cum recunoști cârnații proaspeți

Acum că ai aflat cum să prepari cârnații ca să-ți iasă bine rumeniți și gustoși, e important să știi și ce cumperi. Recunoașterea cârnaților proaspeți poate fi uneori dificilă, dar există câteva semne pe care le poți urmări pentru a te asigura că faci o alegere bună.

Cârnații proaspeți trebuie să aibă o culoare uniformă, de obicei roșu sau roz, în funcție de tipul de carne. Dacă sunt foarte palizi sau au pete de culoare mai închisă, ar putea fi un semn că nu sunt proaspeți.

În același timp, cârnații proaspeți ar trebui să aibă o textură fermă, dar nu prea tare sau uscată. Dacă textura e moale, iar cârnații sunt ușor lipicioși, asta ar putea indica o calitate mai scăzută sau o păstrare incorectă.

Mirosul contează și el. Dacă mirosul este acru, putred sau învechit, cu siguranță cârnații respectivi nu sunt proaspeți. Contează și locul de unde sunt cumpărați de asemenea.

Dacă sunt vânduți într-un magazin sau piață locală, cere informații despre data în care au fost făcuți și cum au fost depozitați. Cârnații trebuie să fie păstrați la frigider, iar dacă sunt expuși prea mult timp la temperatura camerei, pot începe să se degradeze rapid.

Care sunt cei mai celebri cârnați din România

Când vine vorba de cârnați, există și un preparat românesc care s-a făcut remarcat peste hotare. Este vorba despre cârnații de Pleșcoi, din zona Buzăului. Cârnații de Pleșcoi sunt celebri pentru gustul lor deosebit și pentru rețeta tradițională care include carne, deseori de oaie și de vită, alături de ierburi și condimente.

Aceștia sunt afumați, iar textura lor este mai compactă și mai consistentă. Se servesc adesea la grătar sau în diverse preparate tradiționale. Totodată, gustul lor e apreciat și de străini.