News

Ce trebuie să știe cei care urmează să călătorească în Turcia. Fenomenul îngrijorător pentru turiști

După cutremurul devastator care a lovit luni Turcia și Siria, provocând zeci de mii de morți, cei care plănuiau să călătorească în regiune ridică o serie de întrebări.
11.02.2023 | 11:49
Ce trebuie sa stie cei care urmeaza sa calatoreasca in Turcia Fenomenul ingrijorator pentru turisti
Citadela Gaziantep a fost grav afectată de cutremur Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Turcia este o destinație turistică majoră, atrăgând 44,6 milioane de sosiri străine în 2022, potrivit statisticilor guvernului turc, iar mulți dintre potențialii vizitatori au deja rezervate călătorii în stațiunile și orașele cheie, în special în destinațiile populare de coastă sezonul de iarnă.

Fenomenul îngrijorător pentru turiști în Turcia

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a avut loc în apropierea orașului Gaziantep din sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, în jurul orei locale 4.17, și a fost urmat de mai multe replici. Mii de clădiri s-au prăbușit ca urmare a acestui cutremur.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, călătorii din SUA au fost sfătuiți să “evite călătoriile în zonele afectate de cutremur”, în timp ce Ministerul britanic de Externe le recomandă cetățenilor să “evite imediata vecinătate” a incidentului.

În cea mai mare parte, călătoriile către principalele destinații turistice – majoritatea departe de zonele lovite de cutremur – nu sunt afectate, însă, în mod inevitabil, va exista un anumit impact într-o țară care se află acum în stare de urgență națională timp de trei luni.

ADVERTISEMENT

Ce zone au fost afectate de cutremur?

Aproximativ 10 provincii turcești au fost afectate de cutremur, care a fost unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit regiunea în mai bine de un secol – Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa.

Vechiul castel din Gaziantep, unul dintre cele mai renumite repere ale orașului turc, a fost grav avariat din cauza cutremurului. “Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea”, a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu.

ADVERTISEMENT

Orașul Alep, deja devastat de 11 ani de război civil, a fost printre cele mai afectate zone din nord-vestul Siriei, unde peste patru milioane de persoane se bazează deja pe asistența umanitară.

Au fost anulate zborurile către Turcia?

Pentru moment, companiile aeriene internaționale încă operau zboruri spre și dinspre Turcia, scrie CNN. Cu toate acestea, Turkish Airlines, compania aeriană națională a Turciei, a anulat sute de zboruri în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Aeroportul Adana din Turcia este închis până la noi ordine, potrivit agenției de știri turce Demirören News Agency, în timp ce aeroportul Hatay (HTY) din apropiere a fost, de asemenea, închis din cauza unei piste deteriorate.

Aeroportul din Istanbul, principalul aeroport internațional al Turciei, funcționează în mod normal. Călătorii care urmează să zboare spre oricare dintre aeroporturile afectate trebuie să contacteze compania aeriană pentru a afla cele mai recente informații.

Cum vor fi afectați turiștii?

Gaziantep se află la o distanță relativ mare de unele dintre principalele centre turistice ale țării, cum ar fi Antalya, care se află la aproximativ 594 de kilometri pe calea aerului, și Istanbul, la aproximativ 850 de kilometri, astfel încât este puțin probabil ca cei care se îndreaptă spre aceste destinații să fie afectați în mod grav. Cu toate acestea, posibilitatea unor replici ulterioare rămâne o preocupare.

Cutremurul a fost resimțit până în Groenlanda, potrivit Institutului Geologic al Danemarcei și Groenlandei. “Cutremurele mari din Turcia au fost înregistrate clar pe seismografele din Danemarca și Groenlanda”, a declarat pentru AFP seismologul Tine Larsen.

Între timp, Julia Miernik, o turistă care a scris pe Twitter că se afla în vacanță în Larnaka, Cipru, a accesat platforma de socializare pentru a dezvălui că hotelul ei “plutea”. “Patul se zgâlțâie și toată lumea țipă”, a postat ea luni pe Twitter. “Apoi văd știrile din #Turcia Prima zi de vacanță și #cutremur?”

CNN a contactat mai multe companii aeriene și operatori de vacanțe care deservesc Turcia pentru a clarifica dacă este posibil să existe anulări ca urmare a cutremurului. Până în prezent nu există indicii că ar fi fost perturbate călătoriile către destinații turistice importante.

Călătorii americani care urmează să călătorească în Turcia în următoarele zile și săptămâni au fost avertizați să evite zonele afectate de cutremur. O declarație emisă luni de Ambasada SUA a avertizat că “replicile mari continuă și sunt probabile în zilele următoare”. Nici autoritățile din SUA și nici cele din Marea Britanie nu le-au spus cetățenilor lor să nu se deplaseze în zonele neafectate din Turcia.

ADVERTISEMENT