News

Ce trebuie să ştie elevii care participă la Evaluarea Naţională. Regulile examenului au fost schimbate

Elevii caare participă la Evaluarea Națională trebuie să știe că au avut loc schimbări. Regulile examentului au fost modificate.
14.06.2021 | 15:14
Ce trebuie sa stie elevii care participa la Evaluarea Nationala Regulile examenului au fost schimbate
Recomandări pentru o notă cât mai mare la limba română/ Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerului Educației a trimis către intistuțiile de învățământ o adresă prin care sunt indicate regulile examenului. Acestea vor fi explicate elevilor de profesorii asistenți din cadrul Comisiilor pentru Evaluarea Națională 2021.

Au loc și inovații în cadrul acestor examene. Este prima dată când subiectele nu vin pe pagini separate și nici rezolvările nu vor fi scrise pe foi separate.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să ştie elevii care participă la Evaluarea Naţională. Regulile examenului au fost schimbate

Elevii vor primi o broșură în cadrul căreia se află cerințele. Tot acolo vor fi trecute și rezolvările acestora. În cazul subiectelor de tip grilă, rezolvările se vor face pe o ciornă.

Potrivit procedurii, timpul fiecărei probe în parte este de 120 de minute. Absolvenții claselor a VIII-a vor avea 15 minute suplimentare pentru completarea spațiilor din colțul lucrării, care cuprind numele, școala și localitatea.

ADVERTISEMENT

„La probele scrise ale evaluării naționale 2021 elevii primesc subiectele formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în 3 locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc),” se arată în documentul emis de Ministerul Educației, potrivit Edupedu.ro.

„Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte 2 locuri, situate între cele 3 locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia candidaților,” au mai adăugat representanții instituției.

ADVERTISEMENT

Paginile vor fi numerotate de profesorul asistent, la momentul în care lucrarea este predată. Numărul total al paginilor scrise va fi trecut pe prima foaie de examen. Spațiile rămase libere vor fi marcate, barate în forma literei Z.

Reguli schimbate la examenul de Evaluare Națională din acest an

La examenul de la limba și literatura română sunt permise sublinierile textului. Acestea se pot face cu creion, pix sau stilou albastru și nu vor fi considerate semne. De asemenea, este permisă și delimitarea propozițiilor din fraze.

ADVERTISEMENT

Răspunsurile pot fi corectate prin tăierea marcajului X cu o linie orizontală. Răspunsul corect va fi marcat cu X.

La primele două subiecte de la matematică, răspunsurile pot fi corectate prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns corect.

Totodată, la matematică, este permisă marcarea sau completarea figurilor geometrice cu creion, stilou sau pix de culoare albastră. Și realizarea unor figuri geometrice cu creion sau stilou/pix de culoare albastră în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor este acceptată.

ADVERTISEMENT