News

Ce trebuie să știe neapărat toți românii care stau la bloc. Sub nicio formă n-au voie să facă așa ceva. Amenda este uriașă și unii au pățit-o de curând

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe ce nu au voie să facă. Un lucru banal poate atrage amenzi uriașe în unele situații.
18.05.2024 | 15:00
Ce trebuie sa stie neaparat toti romanii care stau la bloc Sub nicio forma nau voie sa faca asa ceva Amenda este uriasa si unii au patito de curand
Ce trebuie să știe neapărat toți românii care stau la bloc. Sursă foto: Hepta, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toți românii care stau la bloc, dar și cei care stau la curte au de respectat anumite reguli destul de clare. Puține persoane țin cont însă de ele, astfel că în anumite situații se pot alege cu amenzi usturătoare.

Ce trebuie să știe neapărat toți românii care stau la bloc

Fiecare persoană, indiferent că locuiește la casă ori la bloc trebuie să respecte legea. Într-adevăr, în unele cazuri, regulile pot fi diferite. Spre exemplu, românii care stau la bloc au Asociația de Proprietari care se ocupă de mai multe aspecte importante.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, sunt anumite reguli care nu sunt cunoscute de toată lumea. Exemplu este chiar ceea ce o să vorbim mai jos. O banală greșeală poate atrage o amendă uriașă, astfel că oricine trebuie să o evite.

Un caz de acest fel deja s-a petrecut. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat o amendă de 2.486,2 lei, adică aproximativ 500 de euro, unei asociații de proprietari.

ADVERTISEMENT

Care a fost motivul? Se pare că Asociația de proprietari respectivă nu a respectat GDPR. Ce greșeală s-a comis? Pe un grup de WhatsApp a apărut un document care conținea date personale.

Cu alte cuvinte, pe grupul respectiv de WhatsApp, asociația de proprietari a trimis o notificare în care erau incluse mai multe date personale. Printre acestea se numără prenumele, numele, dar și adresa de domiciliu ale unei locatare.

ADVERTISEMENT

Asociația de proprietari, sancționată pentru greșeala făcută

Aceasta a solicitat informații despre funcționarea asociației, însă răspunsul Asociației nu a fost cel dorit. Cu alte cuvinte, a fost încălcat dreptul persoanei respective în ceea ce privește prelucrarea datelor personale.

Ce trebuie să știe neapărat toți românii care stau la bloc? Că un astfel de lucru este complet interzis și este sancționat ca atare. Prelucrarea datelor cu caracter personal și încălcarea GDPR fără acordul unei persoane nu este tocmai legală.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat mai departe în acest caz? Asociația respectivă a mai primit de la ANSPDCP și o serie de măsuri corective. Pe lângă amendă, a fost nevoie de transmiterea unui răspuns scris la cererea locatarei respective.

Totodată, asociația a mai fost nevoită să se ocupe și de asigurarea conformității cu principiile RGPD în prelucrarea datelor personale. Pentru cei care nu știu, situații de acest tip au început să fie din ce în ce mai frecvente.

Mai exact, nu puține sunt cazurile în care diferite asociații de proprietari se confruntă cu acuzații de încălcare a RGPD. Exemplu este afișarea neautorizată a datelor personale la aviziere, ori utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de supraveghere video.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”