Românii care stau la curte și au grădină trebuie să fie foarte atenți. O banală greșeală îi poate face buni de plată. Amenzile pentru nerespectarea unei simple reguli ajung până la 100.000 de lei.
Locuitul la curte vine la pachet și cu anumite reguli. Chiar dacă poate părea mai relaxant să stai la casă decât la bloc, asta nu înseamnă nu există anumite norme. De obicei, acestea vizează buna conviețuire cu vecinii.
Românii care stau la curte trebuie să știe că există normel clare cu privire la ridicarea unui solar de legume. Aparent un gest banal, ridicarea unui solar de legume fără respectarea anumitor detalii îi poate aduce proprietarului amenzi drastice.
În România, solarul de legume este des întâlnit în grădinile gospodarilor. În general, fiecare persoană își ridică solarul în funcție de spațiul disponibil, fără să știe știe că ar trebui respectate mai multe norme.
De exemplu, un solar de legume trebuie să respecte anumite dimensiuni legale. De asemenea, dacă este ridicat pe o bază solidă, atunci trebuie neapărat obținută o autorizație în prealabil. În caz contrar, autoritățile pot cere demolarea lui sau pot aplica amenzi dure.
Un solar de legume nu se ridică după bunul plac, ci trebuie să respecți anumiți pași. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să depui o cerere la primărie. Cererea va fi însoțită de documentele tehnice, schițele și planurile care prevăd materialele din care ridicat solarul. Neapărat, toată documentația trebuie întocmită de un arhitect autorizat sau de un inginer.
În al doilea rând, înainte de a ridica solarul, este important să verifici dacă terenul este încadrat în zona agricolă, conform Planului Urbanistic General. Dacă nu prezinți aceste documente, s-ar putea să nu primești autorizația necesară.
Deși legea este destul de clară, mulți români aleg să o ignore. În cazul în care un solar de legume este construit fără autorizație, autoritățile competente pot aplica amenzi proprietarului sau pot cere demolarea lui. Nu este exclus ca inspectorii de urbanism să facă vizite neanunțate și să solicite documentația necesară. În lipsa lor, deznodământul este unul nefericit pentru proprietarul solarului de legume.
Potrivit Legii nr. 50/1991, orice construcție realizată fără autorizație reprezintă o contravenție. Același cadrul legal prevede și faptul că sancțiunea pentru o astfel de contravenție este cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.
Pe lângă amenzile menționate, autoritățile mai pot dispune și oprirea lucrărilor, în cazul în care acestea sunt în plină desfășurare. O altă măsură complementară poate solicita proprietarilor să aducă terenul la starea lui inițială.