News

Ce trebuie să știe românii care merg anul acesta în Grecia. Anunț oficial al autorităților elene. Câți bani va costa un concediu pe tărâm elen

Ce trebuie să știe românii care merg anul acesta în vacanță în Grecia. Autoritățile elene au făcut un anunț oficial. Câți bani va costa un concediu de o săptămână în partea continentală sau cea insulară
09.05.2022 | 09:03
Ce trebuie sa stie romanii care merg anul acesta in Grecia Anunt oficial al autoritatilor elene Cati bani va costa un concediu pe taram elen
Ce trebuie să știe turiștii români care merg anul acesta în Grecia. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt mai multe detalii pe care trebuie să le știe românii care s-au decis să meargă anul acesta în concediu de vară în Grecia. Concret, în primul rând s-a schimbat total modalitatea de acces în țară. Autoritățile de la Atena au anunțat că au recepționat mesajul și au modificat din temelii situația.

Ce trebuie să știe românii care vor să-și petreacă vacanța de vară în Grecia

Se întâmplă lucrul acesta după ce elenii  au observat că și în timpul pandemiei de coronavirus românii n-au ezitat o clipă și au venit să-și petreacă vacanțele în partea continentală a țării, dar și în Grecia insulară.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre câteva sute de mii de conaționali care au ținut morțiș să se distreze pe litoralul grecesc, deși COVID-19 reprezenta încă o amenințare serioasă. De altfel, în 2020, nici măcar nu vorbeam despre un vaccin, dar românii n-au ținut cont și au făcut cozi în vămi.

Anul trecut a fost chiar mai rău și nu o dată grecii au rămas fără cuvinte când au văzut câte mii de mașini cu număr de România au intrat săptămânal în țara lor, în ciuda testelor PCR solicitate sau a măsurilor de siguranță implementate în hoteluri sau pe la taverne.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, aflat într-o vizită la București, ministrul grec al turismului, Vassilis Kikilias a ţinut să transmită două lucruri cât se poate de importante pentru turiștii români. Mai exact, condiţiile de intrare au rămas la fel ca înainte de pandemie. Adică fără test PCR și fără certificat de vaccinare.

De altfel, Vassilis Kikilias a dat chiar şi asigurări că în 2022 nu se mai pune problema aceasta la intrarea în Grecia.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în vămile greceşti

Mai mult decât atât, pentru a-i încuraja pe români să vină în număr cât mai mare, la frontiera de nord va fi sporit numărul polițiștilor și al funcționarilor. Vorbim despre o suplimentare a personalului de 50%, astfel că românii care vin în Grecia cu mașina nu vor mai aștepta la fel de mult în vămi.

Ministrul a ținut să explice că urmărește televiziunile din România și că e conștient că în fiecare an s-au format cozi uriașe în vămi, dar cu toate acestea, nimeni nu s-a descurajat. Kikilias a recunoscut că nu poate să promită că nu vor exista deloc ambuteiaje, dar în mod sigur va fi o verificare mult mai rapidă a actelor după care liber la concediu pentru români.

ADVERTISEMENT

„După doi ani de pandemie este o nevoie uriașă ca oamenii să se simtă liberi, să călătorească. Și cred că nu există nicio țară mai potrivită pentru asta decât Grecia”, a spus ministrul, care a completat că Grecia este o țară extrem de bogată în obiective turistice, fie că acestea se află pe continent sau în insule.

„Turismul este foarte important pentru noi. Reprezintă 25% din produsul nostru intern brut. Avem nevoie de turiștii români!”, a mai zis Vassilis Kikilias.

Câți bani va costa un concediu pe tărâm elen

Vacanţele în Grecia vor costa în mod categoric mai mult în acest an. Se întâmplă după ce scumpirile în lanţ i-au lovit din plin pe eleni. Inflația a ajuns la cote serioase și autoritățile de la Atena s-au zbătut în gol o perioadă bună de timp.

De altfel, turiștii români care au ales să petreacă 1 mai în Grecia au observat că prețurile au crescut. Nu vorbim despre o explozie, dar la aproape toate produsele s-au adăugat 50 de cenți sau chiar un euro.

„Preţurile au urcat puţin, cam peste tot, ca şi la noi. Ferry 30+ euro un turism şi două persoane pe sens. Berea de la 3.50 a ajuns la 4.50, atât pe plajă cât şi la terasă. Motorina cea mai ieftină 1.95 până pe la 2.10 la BP.

O masă decentă la restaurant, două porţii, două beri, între 30 si 45 de euro, depinde de locaţie. Din fericire peste tot la fel de gustoasă şi proaspătă. O salată grecească cam 7/8€. Dar până la urmă nici la noi, acum nu mai este ce era anul trecut din perspectiva preţurilor”, a notat un român pe cel mai cunoscut forum dedicat vacanțelor în Grecia.

Și prețul cazărilor este ceva mai mare, aici antreprenorii din turism învârtindu-se în jurul a 5-10 euro în plus pe zi față de ceea ce s-a întâmplat în pandemie.

ADVERTISEMENT