Mai exact, românii care vor să primească bani de la stat prin programul Casa Verde trebuie să aibă mare atenție atunci când își aleg instalatorul. Asta, pentru că ar exista firme care nu au capacitatea de a realiza montajul necesar de sisteme fotovoltaice la cel mult un an de la obținerea finanțării.
Conform Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România, există firme care pot ajunge în insolvență, mai ales dacă au fost create doar pentru a face afaceri prin acest program Casa Verde și care nu se autofinanțează și din vânzare în afara acestui program, potrivit Știri pe Surse.ro.
”Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu mare atenţie instalatorul, pentru că unele firme pot să nu aibă capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice în cel mult un an de la obţinerea oficială a finanţării de la AFM. Astfel, românii pot rămâne fără sisteme fotovoltaice şi pierde automat finanţarea de la stat, fără a mai putea scăpa de grija facturilor la energie.
Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă cu cât programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majoră: beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, în loc de 12 luni cum era posibil în anii trecuţi”, transmite compania Kilowat, specializată în sisteme fotovoltaice.
La ce ar trebui să fim atenți dacă apelăm la acest program? În primul rând instalatorii trebuie să aibă finanțe proprii pentru a putea instala sistemele fotovoltaice. De obicei firmele mici își pierd capacitatea financiară de a avea stocuri și de a instala sisteme fotovoltaice. Drept dovadă, doar în 2024 există de două ori mai mulți instalatori ca anul trecut.
În consecință, mulți dintre ei nu pot să susțină toate proiectele din Casa Verde 2024, mai ales că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la multe luni după montaj. Pe scurt, dacă instalatorul sau firma din spatele lui nu are bani mulți ca să se ocupe de această afacere, șansele sunt că va da faliment rapid.
Din fericire, firma Kilowat le oferă românilor mai multe sfaturi utile pentru a se proteja de o eventuală țeapă. ”Ar fi un mare dezastru ca beneficiarii să nu se bucure de finanţarea obţinută şi să scape de grija facturilor la energie, mai ales că lupta pentru înscriere în Casa Verde 2024 a fost cea mai dură de până acum. Este vital ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp.
Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back – up şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care îl poate oferi o firmă cu 2-3 angajaţi.
Instalatorii trebuie aleşi cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-şi susţine activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice şi bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandăm românilor să aleagă instalatori care le oferă siguranţă.
Să aleagă lucruri sigure, testate. Să nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice în termenul legal”, a declarat Albert Soare, fondator Kilowat şi instalator acreditat ANRE. Atenție! În 2024 programul Casa Verde e mult mai strict, astfel că instalatorul nu poate fi schimbat fără restricții decât în primele trei luni de la semnarea contractului. În trecut, acest lucru putea fi făcut fără probleme timp de 12 luni.