Ciclonul Boris a făcut ravagii în România. În ultimele zile, cantitățile record de apă care au căzut au provocat inundații masive în mai multe zone din țară, dustrugând casele a sute de oameni.
Odată cu străzile, foarte multe mașini au fost inundate sau au fost luate cu totul de viituri spre groaza șoferilor care acum încearcă să evalueze pagubele.
Însă, românii care se află într-o astfel de situație trebuie să știe în ce cazuri asigurarea RCA acoperă pagubele produse de furia apelor.
Conform Codului Rutier, toate autoturismele care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie să aibă asigurare RCA, însă aceasta acoperă doar pagubele produse în urma unui accident de circulație.
Astfel, șoferul care deține o poliță RCA nu va primi despăgubiri prin intermediul acestei asigurări dacă mașina sa a fost inundată în urma furtunilor din ultimele zile.
În schimb, cei care au CASCO și s-au trezit cu mașina inundată pot solicita despăgubiri pentru astfel de pagube și pot primi contravaloarea estimată reparațiilor.
În cazul în care se constată că vehiculul a fost distrus în proporție de 100%, proprietarul păgubit de inundații, va primi contravaloarea mașinii.
Specialiștii le recomandă românilor cărora le-au fost inundate mașinile să nu le pornească și să apeleze la un service specializat. Acolo, mecanicii vor curăța de apă blocul motor, vor înlocui componentele care au intrat în contact cu apa și se vor asigura că toată umezeala a fost îndepărtată, iar abia apoi le vor porni.
Potrivit lor, chiar dacă motorul unei mașini inundate va fi curățat aceasta va avea multiple probleme, iar în timp vor apărea diverse zone de coroziune accentuată, tapiseria și mocheta se vor dezlipli, iar conexiunile sistemului electric se vor coroda și ar putea face scurtcircuit.
De asemenea, apa poate afecta transmisia și toate componentele din zona motorului, motiv pentru care în marea majoritate a cazurilor, o mașină inundată este declarată daună totală.