News

Ce trebuie să știe românii care stau la bloc. Nu poți să faci asta, dacă nu ai acordul vecinilor. Scrie clar în lege

Românii care stau la bloc trebuie să aibă în vedere anumite reguli, dar mai ales să țină cont de vecini, atunci când spune legea. Ce nu poți face fără autorizație
29.03.2025 | 21:00
Ce trebuie sa stie romanii care stau la bloc Nu poti sa faci asta daca nu ai acordul vecinilor Scrie clar in lege
Ce trebuie să știe românii care vor să-și deschidă o afacere în bloc. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cei care locuiesc la bloc și doresc să își deschidă o afacere trebuie să cunoască foarte bine legea. De asemenea, sunt nevoiți să discute cu vecinii în acest caz.

Ce trebuie să știer românii care stau la bloc

Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.

Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”, conform romaniatv.net.

ADVERTISEMENT

Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Amenzi usturătoare în cazul în care vecinii sunt deranjați

Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.

ADVERTISEMENT

Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.

Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.