Animalele de companie ocupă un loc special în viața românilor. Persoanele care stau la bloc și au companioni necuvântători trebuie să știe că există anumite reguli pe care trebuie să le respecte. În cazul ignorării lor, sancțiunile sunt aspre.
Locuitul la bloc cu animale de companie nu este deloc simplu. Fiind vorba despre un spațiu comun pe care îl împarți cu mai mulți vecini, nu este de mirare că trebuie să ții cont de anumite reguli.
De obicei, persoanele care dețin animale de companie dau naștere multor discuții în rândul locatarilor din bloc. Nu toată lumea agreează animalele de companie. De aici și până la certuri aprinse mai este un singur pas.
Pentru a evita tensiunile cu vecinii tăi, trebuie să știi că locuitul cu animale de companie la bloc presupune respectarea unor anumite reguli. Dacă ții cont de ele, eviți și privirile încruntate ale vecinilor, dar și sancțiunile dure.
În primul rând, românii trebuie să știe că, potrivit legii, nu este permis să aibă în apartament mai mult de doi câini sau două pisici. De asemenea, cei care stau la bloc trebuie să aibă în posesie doar animale care se adaptează mediului. Sunt interzise animale care sunt obișnuite să stea la curte sau în alte medii.
În al doilea rând, românii care au animale și stau la bloc sunt obligați să le sterilizeze și să le microcipeze. Cei care ignoră această regulă se pot alege cu amenzi destul de mari. Amenzi pot primi și cei care plimbă animalele fără botniță în locurile în care aceasta este obligatorie. Acestea sunt cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.
Posesorii de animale de companie trebuie să știe că este obligatoriu să curețe după animale atunci când le scot în parc. Ignorarea acestei reguli duce și ea la aplicarea unor sancțiuni usturătoare.
Unul dintre cele mai aprinse subiecte de discuție care apare în rândul locatarilor din bloc este legat de cheltuielile de întreținere ale animalelor. De multe ori s-a pus problema dacă acestea ar trebui sau nu să fie incluse la întreținere.
Momentan, nu există o lege care să impună expres o taxă de întreținere pentru persoanele care au animale de companie. Totuși, potrivit art.47, litera D din Legea 230/2007 și art. 50, alin. (2), uneori, proprietarilor li se pot impune anumite taxe suplimentare. Tocmai de aceea, se pot trezi cu sume mai mari de plată la întreținere.
Una dintre cele mai mari probleme pentru românii care au animale de companie este dificultatea găsirii unui loc de închiriat. Mulți proprietari se feresc să închirieze imobile celor cu animale de companie, de teama de a nu provoca daune materiale ridicate.