News

Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Această greșeală le poate aduce o amendă de 2.500 de lei iarna

Românii care locuiesc la curte trebuie să știe că riscă amenzi de 2.500 de lei iarna dacă nu respectă legislația în vigoare.
03.01.2025 | 09:22
Ce trebuie sa stie romanii care stau la curte Aceasta greseala le poate aduce o amenda de 2500 de lei iarna
Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Această greșeală le poate aduce o amendă de 2.500 de lei iarna. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform acestei legislații, proprietarii de case și alte imobile trebuie să își curețe zăpadă și gheața din fața trotuarului casei. Mai mult, trebuie să se asigure că nu există țurțuri sau alte formațiuni de gheață care pot să reprezinte un pericol pentru trecători.

Această greșeală le poate aduce o amendă de 2.500 de lei iarna

Legea se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. ”Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii.

ADVERTISEMENT

Zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale, conform Bugetul.ro.

La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționarii acestora“, se arată în Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010.

ADVERTISEMENT

Această lege a fost adoptată, însă, în mai toate orașele mari și mici, doar că amenzile diferă de la o localitate la alta. Dacă la București amenzile sunt 2.500 de lei, în alte orașe aceste amenzi și procedurile exacte vor fi stabilite prin hotărârile Consiliilor Locale.

Amenzi de 500 de lei pentru românii care nu au burlane pe case

Amenzile nu se opresc aici, însă. Aflăm așadar că există localități unde primăriile obligă oamenii să aibă sisteme de colectare a apelor pluviale (jgheaburi sau burlane) și, mai mult, să se asigure, că aceste asisteme nu provoacă daune vecinilor sau drumurilor publice.

ADVERTISEMENT

Amenzile pentru lipsa acestora pot fi de 500 de lei. Măsurile au fost gândite pentru a preveni deteriorarea infrastructurii, cum ar fi drumurile și trotuarele, sau chiar să evite posibile inundații ale proprietăților vecinilor.

Atunci când sistemele nu sunt instalate corespunzător și nu funcționează sau nu sunt instalate deloc, Poliția Locală poate să intervină și să aplice amenzi de 500 de lei. Funcționarea infrastructurii urbane este foarte importantă și, implicit, prevenirea daunelor cauzate de ploi sau ninsori la nivelul cartierelor.

ADVERTISEMENT

Așadar, trăitul la casă vine cu responsabilități mari, nu doar cu avantaje pe care oamenii de la bloc doar le visează. Pe lângă costurile mari de întreținere, oamenii trebuie să fie mereu pregătiți să pună mâna pe lopată atunci când legea îi obligă.

ADVERTISEMENT