Detaliul pe care românii care stau la curte ar trebui să-l știe, mai ales dacă au animale. Dacă ai observat că găinile strănută, este momentul să iei măsuri.
Românii care stau la curte și au găini și alte păsări știu că acestea se pot confrunta cu strănutul. Acest simptom indică prezența anumitor infecții, dar există remedii pentru păsări.
În general, atunci când inhalează substanțe care le irită căile respiratorii, găinile pot strănuta des. Sistemul respirator al acestor păsări este unul sensibil, motiv pentru care strănută atunci când iau contact cu praf, fum sau polen.
Dacă strănuturile persistă, atunci găinile pot contacta o anumită boală. În plus, dacă prezintă secreții nazale, scădere în greutate, respirație șuierătoare sau se schimbă culoarea crestelor, atunci poate fi nevoie să apelezi la medicul veterinar.
Atunci când strănutul este însoțit de respirația șuierătoare, acesta reprezintă un semnal de alarmă pentru cei care cresc găini, întrucât simptomul indică o boală respiratorie.
Șuieratul reprezintă prezența bulelor de aer minuscule, formate în mucusul care blochează sistemul lor respirator. Dacă găinile respiră greu, lichidul se mișcă și provoacă formarea acestor bule.
Strănutul și șuieratul pot veni la pachet cu gâfâituri, întrucât păsările își întind gâtul pentru deblocarea căilor respiratorii superioare. Atunci când e afectat de infecție, procesul natural de respirație devine dureros.
De altfel, strănutul poate apărea alături de secreții nazale și oculare. Acestea se observă în zona colțurilor ochilor și a căilor nazale. Pentru a scăpa de ele, păsările de curte clatină brusc din cap.
Dacă strănutul însoțește cianoza (schimbarea culorii crestei), atunci oxigenarea sângelui nu este una corespunzătoare. În general, creasta este de un roșu aprins, iar zona e puternic vascularizată. Simptomul poate indica o boală mai gravă, precum gripa aviară.
În situații mai grave, creasta poate deveni purpurie. Păsările devin letargice și chiar pot muri din cauza acestei afecțiuni, care le agravează foarte rapid starea.
Agenții patogeni mai puțin periculoși se pot trata cu succes. La fel ca în cazul oamenilor, nici infecțiile virale la găini nu pot fi tratate cu antibiotice. Diagnosticul unui medic veterinar este necesar în această situație.
Alte simptome care însoțesc strănutul pot indica răceli, gripă aviară, coriza infecțioasă, boala Newcastle, infecții bacteriene sau laringotraheita infecțioasă.
Strănutul nu se numără printre simptomele comune ale bolilor. Înainte de orice concluzie, este necesar să cureți cât mai bine adăpostul găinilor și să le asiguri păsărilor o ventilație corespunzătoare astfel încât să elimini amoniacul.
O soluție este îndepărtarea așternuturilor din paie sau alte materiale. În acest fel, vei evita acumularea de praf li murdărie în exces, iar nivelul de amoniac din aer va fi mai scăzut.
Cu ajutorul unei diete echilibrate și a furnizării apei proaspete, starea generală a păsărilor de curte va fi una bună, notează agrointel.ro.
Dacă acestea strănută, specialiștii recomandă eliminarea din dietă a hranei care conține mult praf. Pot fi administrate cereale integrale în locul celor procesate.
Primăvara, vara și toamna, poți hrăni găinile cu masă verde suculentă, care ajută la întărirea sistemului imunitar. În această perioadă, păsările pot face cât mai multă mișcare în aer liber.
O metodă de a preveni infecțiile este și vaccinarea păsărilor. Medicul veterinar va recomanda, în acest caz, cele mai bune scheme de tratament, în funcție de nevoile păsărilor.
Este bine să fie făcute controale medicale în mod regulat. Dacă sunt depistate păsări bolnave, atunci trebuie izolate de cele sănătoase, pentru ca infecțiile să nu se răspândească.