News

Ce trebuie să știe românii care vor să-și facă pașapoarte în 2023. MAI a anunțat ce se întâmplă cu programările

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că începând de luni, 20 martie, va intra în operare un nou serviciu de programare pentru cererile de pașapoarte
19.03.2023 | 10:41
Ce trebuie sa stie romanii care vor sasi faca pasapoarte in 2023 MAI a anuntat ce se intampla cu programarile
MAI anunță un nou serviciu online pentru programări la eliberarea pașapoartelor. Sursa foto: MAI
ADVERTISEMENT

Marea diferență a noului sistem de programări online față de sistemul actual este aceea că efectuarea unei programări se va face începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Un nou sistem online pentru programări la pașapoarte

Datele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) arată că în ultimii doi ani succesiv numărul cererilor pentru eliberarea pașapoartelor a crescut cu 50%. Astfel, în anul trecut numărul cererilor de eliberare a pașaportului a crescut cu 56% față de anul 2021. Media zilnică a cererilor pentru eliberarea pașaportului a ajuns la 6.700.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, pentru a face față la numărul mare de programări zilnice la pașapoarte ministerul a anunțat că începând de luni va intra în funcțiune un nou serviciu online pentru depunerea cererilor de pașapoarte. Acest serviciu urmează să fie integrat în HUB-ul de servicii ale MAI.

„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Spre deosebire de platforma folosită în prezent, noul serviciu va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice”, se arată într-un comunicat al MAI, emis în 16 martie.

ADVERTISEMENT

Oficialii din MAI au susținut că prin noul serviciu cetățenii vor avea la dispoziție o interfață grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare. Mai mult, acest serviciu vine și cu noi facilități, printre care notificarea prin e-mail.

„Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate.

ADVERTISEMENT

Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a afirmat ministrul de interne, Lucian Bode, citat în comunicatul MAI.

Cât costă eliberarea unui pașaport

Oficialii Ministerului de Interne au precizat că, de la începutul acestui an, timpul mediu pentru eliberarea unui pașaport este cuprins între trei și cinci zile. În contextul în care Marea Britanie a părăsit spațiul UE, cetățenii români pot călători în Regatul Unit doar pe baza pașaportului. Cum în Marea Britanie există una dintre cele mai numeroase comunități de români, acest fapt explică și aglomerația mare care există la eliberarea pașapoartelor.

ADVERTISEMENT

Înainte de a se programa la pașapoarte, trebuie știut care sunt actele necesare pentru eliberarea acestui document. Astfel, cei care doresc să-și facă pașaport trebuie să se prezinte cu cartea de identitate, chitanța sau documentul prin care să facă dovada achitării taxei pentru pașaport și pașaportul anterior, în cazul în care acesta există.

În ceea ce privește taxele pentru eliberarea pașaportului acestea sunt de 258 de lei pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei, pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani – pentru eliberarea pașaportului simplu electronic. În ceea ce privește pașaportul simplu temporar taxa unică pentru eliberarea acestuia este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

ADVERTISEMENT