Recomandările vin în contextul în care frigul s-a instalat pe teritoriul țării noastre, iar românii trebuie să știe cum pot obține facturi mai mici la căldură. Care sunt, totuși, temperaturile ideale.
Odată ce va adaptați la vremea rece, trebuie să știți că există intervale de tempertură ideale pentru o locuință, care vor aduce și facturi mai mici pe timpul iernii.
Pentru a vă putea acomoda mai ușor, specialiștii propun să reduceți, în fiecare săptămână, temperatura cu un grad. Acest lucru v-ar putea reduce factura de energie a unei case și cu 1%, potrivit protv.ro.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca termostatul să nu fie sub o temperatură de mai puțin de 17 grade în lunile de iarnă, atunci când sunteți acasă. Când vorbim despre sugari sau persoane în vârstă, experții spun să menținem o temperatură de minimum 21 de grade.
OMS vorbește și despre o temperatură optimă pe timpul nopții. Ca să putem avea un somn odihnitor este ideal să setăm termostatul sub 17 grade Celsius.
Pe timpul zilei, atunci când sunteți acasă, experții vorbesc despre o temperatură undeva între 17 și 18 grade. De asemenea, acest lucru poate să varieze de la persoană la persoană, sau în funcție de cât de bine este izolată locuința.
În aces sens, momentul potrivit pentru a economisi bani este acela în care plecați în vacanță sau chiar la serviciu. Termostatul trebuie setat la o temperatură mai scăzută în acest interval de timp.
Pentru zilele în care plecați la serviciu, specialiștii spun că temperatura ar putea fi setată pe 12 – 15 grade. De asemenea, pentru perioadele lungi de timp, în care nu sunteți acasă, ideal este să nu setați temperatura mai jos de 10 grade Celsius.
O locuință cu o temperatură extrem de ridicată vă poate aduce stări de somnolență pe timpul zilei și dureri de cap. În schimb, un beneficiu ar putea reprezenta circulația sângelui mai bună.
Pe de altă parte, există o serie de beneficii și când vorbim de o casă mai rece. Când este frig, corpul arde calorii, iar grăsimea va fi ținută sub control. În același timp, multe insecte nu vor supraviețui și există riscuri mai scăzute de a fi infectat cu o boală prin intermediul unei înțepături.
Pentru a vă putea menține căldura în casă fără să creșteți temperatura din termostat, este important să vă asigurați că ferestrele și ușile sunt izolate eficient cu bandă adezivă sau garnituri speciale. Puteți apela și la draperii de un material mai gros.
Pentru podelele reci puteți folosi covoare. Un covor în locurile în care petreceți mai mult timp va reprezenta un strat în plus de izolație și va reduce pierderile de căldură.
Pentru a vă menține facturile mai mici, îmbrăcați-vă în straturi și utilizați pături și pilote călduroase. De asemenea, este important să știm și cum aerisim corect. Acest lucru se face câte 5-10 minute pe zi.
Nu trebuie să ignorăm sistemul de încălzire. Trebuie să fie unul eficient. Caloriferele trebuie curățate periodic. Mai mult, nu puneți piesele de mobilier în dreptul caloriferelor și folosiți un umidificator acolo unde este cazul.