Life

Ce trebuie să știe toți fermierii care vor să obțină recolte bogate chiar și când e secetă. Planta românească cu care obții producții record la hectar

Informația pe care e bine să o cunoască toți agricultorii care doresc producții mari atunci când nu plouă. Care e planta ideală.
22.06.2024 | 17:00
Ce trebuie sa stie toti fermierii care vor sa obtina recolte bogate chiar si cand e seceta Planta romaneasca cu care obtii productii record la hectar
Informația pe care e bine să o cunoască toți agricultorii care doresc producții mari atunci când nu plouă. Care e planta ideală. Sursa foto: britannica.com
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți fermierii care vor să obțină recolte bogate chiar și când e secetă. Planta românească cu care obții producții record la hectar. Specialiștii în domeniul agricol spun că este vorba de două soiuri importante.

Informația pe care e bine să o cunoască toți agricultorii care doresc producții mari atunci când nu plouă. Care e planta ideală

Informația pe care e bine să o cunoască toți agricultorii care doresc producții mari atunci când nu plouă. Care e planta ideală care aduce recolte foarte mari, inclusiv în anii în care este secetă și temperaturile sunt crescute.

ADVERTISEMENT

Cei care își doresc o plantație bună și o calitate superioară trebuie să-și îndrepte atenția spre furaje. Acestea sunt bogate în potasiu, calciu, fosfor și magneziu și mai ales, asigură hrana multor animale domestice.

Așadar, fermierii au la dispoziție două soiuri românești de lucernă care rezistă indiferent de vreme și care nu sunt foarte exigente. Unul dintre ele este reprezentat de soiul de lucernă Dobrogea și al doilea este soiul de lucernă Valahia.

ADVERTISEMENT

Datele culese din anii anteriori arată, potrivit agrointel.ro, că soiul Dobrogea a obținut rezultate extraordinar de bune în perioada 2021-2023, în ceea ce privește producția de furaj. Centralizarea s-a făcut din 12 județe din România.

S-au luat în calcul condițiile standard ale unei ferme de producție, în cultura neirigată și suprafața totală monitorizată a fost de 1.206 ha. Acesta este motivul pentru care soiul a fost propulsat în topul celor mai cultivate din România.

ADVERTISEMENT

Lucerna românească, producții mari chiar și pe secetă

Lucerna românească se bucură de producții mari chiar și pe secetă, lucru demonstrat de culturile care au rezistat în anii trecuți. Meteorologii români transmit că în perioada ce vine țara noastră se va confrunta cu secetă.

ADVERTISEMENT

Media de precipitații va fi sub pragul limită de 400 mm/an, în timp ce temperaturile vor fi extrem de ridicate. Asta înseamnă că acest soi de lucernă se comportă foarte bine în raport cu modificările climatice.

Spre exemplu, producția medie de furaj realizată de soiul Dobrogea în perioada 2021-2023 a fost de 11,5 t s.u./ha în fermele ce cultivă suprafețe mici de lucernă (5-25 ha). În fermele cu suprafețe medii de lucernă (25-50 ha) producția s-a ridicat la 12,6 t s.u./ha.

De asemenea, recolta de lucernă românească a fost de 14,88 t s.u./ha în fermele specializate în cultura lucernei (peste 50 ha). Pe de altă parte, fermierii spun că și calitatea furajului este una foarte bună în acest context.

În ceea ce privește soiul de lucernă Valahia, în perioada 2021 – 2023 s-a înregistrat o producție medie de furaj de 14,30 t s.u./ha în fermele specializate în producția de furaj de lucernă. Această valoare se situează cu aproximativ 4% sub media realizată de soiul Dobrogea.