News

Ce trebuie să știe toți pensionarii din România după schimbarea Codului Fiscal. Cum sunt afectați

Ce informații trebuie să cunoască pensionarii, după modificarea Codului Fiscal. Măsurile vor fi pe placul oamenilor din țară.
25.03.2023 | 14:00
Ce trebuie sa stie toti pensionarii din Romania dupa schimbarea Codului Fiscal Cum sunt afectati
Ce informații trebuie să cunoască pensionarii după modificarea Codului Fiscal. Măsurile vor fi pe placul oamenilor. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți pensionarii din România după schimbarea Codului Fiscal din 2023. Cum sunt afectați aceștia după ce PNL a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care aduce mai multe modificări.

Ce informații trebuie să cunoască pensionarii după modificarea Codului Fiscal. Măsurile vor fi pe placul oamenilor

Informațiile pe care trebuie să le cunoască toți pensionarii după modificarea Codului Fiscal au legătură cu venitul impozabil lunar din pensii. Până acum acesta se stabilea prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Liberalii își doresc ca acest plafon minim să crească și să ajungă la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că toți care iau pensii mai mici de această sumă nu vor fi taxați de statul român. Veniturile lor nu vor fi impozitate.

Totodată, sumele lunare primite de milioane de pensionari ar putea să mai crească. Deputații vor să schimbe în momentul de față articolul 100 din legea 227/2015 care stabilește venitul impozabil lunar din pensii.

ADVERTISEMENT

„În temeiul prevederilor art. 74 din Constituţia României, republicată, vă înaintăm Propunerea Legislativă pentru modificarea şi completarea legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României.

În contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum şi al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2000 lei la 3000 lei a sumei prevăzute la alin 1, art 100, ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”, se arată în adresa înaintată conducerii Camerei Deputaţilor, scrie capital.ro.

ADVERTISEMENT

Ce include modificarea Codului Fiscal

Inițiatorii acestui proiect sunt deputații Claudiu Răcuci și Dan Vîlceanu, în timp ce lista semnatarilor Partidului Național Liberal îi include pe Raluca Turcan, Florin Roman şi Bogdan Huţucă. Decizia a fost luată pentru că în ultimii ani pragul de neimpozitare nu a fost ajustat.

Inflația a crescut în ultima perioadă, la fel și punctul de pensie ceea ce a dus ca majoritatea veniturilor pensionarilor din România să se încadreze sub 3.000 de lei. Pe de altă parte, impactul bugetar al acestei măsuri din Codul Fiscal ar fi de 87,49 milioane de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de aproximativ un miliard de lei pe an. Valoarea aceasta poate fi acoperită relativ ușor din „creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din TVA, taxe şi alte impozite fiscale”.

ADVERTISEMENT
Tags: