Life

Ce trebuie să știe toți românii când merg la cumpărături. Așa recunoști, de fapt, carnea alterată

Ce e important să știe toți românii atunci când merg la cumpărături. Cum poți recunoaște, de fapt, carnea alterată. Detaliile pe care să le verifici cu atenție.
19.04.2024 | 19:57
Ce trebuie sa stie toti romanii cand merg la cumparaturi Asa recunosti de fapt carnea alterata
Cum recunoști carnea alterată atunci când mergi la cumpărături. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți românii atunci când merg la cumpărături. Un specialist a explicat cum putem recunoaște carnea alterată. La ce detalii trebuie să ne uităm cu atenție?

Ce trebuie să știe toți românii când merg la cumpărături. Așa te poți feri de probleme serioase de sănătate

Atunci când mergi la supermarket pentru a achiziționa cele necesare, este foarte important să ai grijă la alimentele alterate. Nu doar calitatea și valoarea nutritivă este afectată, dar și siguranța acestor produse.

ADVERTISEMENT

Alimentele alterate reprezintă un mediu pentru dezvoltarea bacteriilor, dar și a altor microorganisme patogene. Consumul alimentelor contaminate poate provoca intoxicații alimentare și la apariția unor simptome precum greață, vărsături, diaree și febră.

De asemenea, atunci când alimentele se deteriorează, unii compuși chimici pot suferi modificări. Aceștia pot forma substanțe toxice sau chiar unele care pot crește riscul de cancer.

ADVERTISEMENT

În alimentele alterate se pot afla alergenii, iar persoanele sensibile la anumite ingrediente alimentare pot dezvolta reacții alergice. Gustul alimentelor alterate este unul neplăcut, iar textura neobișnuită.

Printre cele mai periculoase alimente alterate se numără produsele din carne. Carnea proaspătă este destul de periculoasă pentru sănătate. Aici intră și pasta de mici a cărei proveniență nu este cunoscută, dar și bucățile de carne condimentate și marinate.

ADVERTISEMENT

O carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu, de la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cum poți recunoaște carnea alterată

Atunci când cumpără carne, multe persoane au tendința de a alege produsele în funcție de preț, însă aceasta nu este cea mai bună idee, după cum a precizat Alexandru Cîrîc. Unele alimente au coloranți, aditivi pentru a simula un produs nefalsificat.

Pentru a afla dacă un produs este ușor sau greu alterabil, trebuie verificate anumite detalii, cum ar fi data limită de consum. Dacă are “best before”, atunci se poate consuma și după data menționată.

Din păcate, în piețe sunt multe produse ușor alterabile. Dacă în galantarul în care este vândută carnea nu se face o igienizare corespunzătoare sau temperatura este nepotrivită, atunci alimentele se pot altera ușor.

“Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul.

O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a mai spus Alexandru Cîrîc.

Atunci când mergi la cumpărături, trebuie să te uiți la data de expirare a produselor. De asemenea, trebuie să ții cont și de semnele de alterate, precum aspectul modificat al alimentelor sau mirosul neobișnuit. Consistența schimbată reprezintă un alt semnal de alarmă.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”