Când vine vorba despre bani cu siguranţă vei auzi mai multe sfaturi despre cum şi unde să îi ţii: acasă, în bănci sau să îi investeşti în diverse fonduri sau titluri de stat. Economiştii împărtășesc avantajele și dezavantajele fiecărei strategii și compară diferitele metode de economisire.
Economisirea de bani este necesară pentru a vă asigura securitatea economică. În situații de urgență, cum ar fi pierderea locului de muncă, o astfel de plasă financiară vă va ajuta să evitați să vă îndatorați. În ceea ce privește depozitarea acestei plase financiare, mulți sunt ghidați de stereotipuri și temeri comune.
Un reputat economist, citat de playtech.ro, recomandă ţinerea de lichidităţi în casă, la „saltea”, argumentând printre altele că se anticipează vremuri dificile și marcate de instabilitate şi lipsă de predictibilitate. Astfel, un avantaj de necontestat este disponibilitatea absolută și instantanee a banilor.
„În sistemul bancar este o expresie: Banca îți dă umbrela când este soare afară și ți-o ia când începe să plouă. Adică primești bani când totul este OK din punct de vedere economic, dar dacă apare o problemă economică (rămâi fără job, afacerea merge prost) nicio bancă nu îți mai dă credit. În România începe sezonul ploios și ai nevoie de umbrele (cash).
Nicio persoană și nicio firmă nu pot băga mâna în foc să spună ce venituri vor avea peste un an, nicio persoană și nicio firmă nu pot băga mâna în foc să spună de cât cash vor avea nevoie peste un an”, avertizează economistul.
În plus, un alt sfat îi vizează pe românii cu credite, indiferent că e vorba de Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Reiffeissen. „Nu este o idee buna să rambursezi mai repede din credite. Dacă de exemplu peste 6 luni vei avea nevoie de cash, s-ar putea să nu găsești pe nimeni care să-ți dea bani, iar cei care îți vor da, îți vor cere 50% an”, mai spune specialistul.
Pe de altă parte, păstrarea numerarului acasă are marele dezavantaj că, în timp, inflația devalorizează economiile. Cu cât banii sunt ținuți mai mult „sub saltea”, cu atât puterea lor de cumpărare scade, cu alte cuvinte în timp ce prețurile vor crește, numărul banilor ţinuţi în casă va rămâne acelaşi.