Anunț extrem de important pentru toți românii care au lucrat în străinătate referitor la pensia din România. Ce drepturi au conaționalii care au muncit în afara granițelor?
Mulți români plecați la muncă în alte țări europene se întreabă dacă perioadele lucrate sunt luate în calcul la pensie. Potrivit legii, acest interval de timp este integrat automat în calculul pensiei naționale.
Românii care și-au desfășurat activitatea în diaspora trebuie să știe că legislația sistemului public de pensii din România prevede clar acest aspect. Evident, condiția este ca respectivii să fi lucrat în mod legal pe teritoriul altui stat european.
Există anumite proceduri speciale prin intermediul cărora sunt recunoscute activitățile profesionale în statele din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană.
Sistemul prevede ca anii munciți în altă țară să se adune cu cei în care românii au lucrat pe teritoriul țării de origine. Ulterior se va stabili dreptul la pensie.
Prin urmare, dacă o persoană a lucrat 15 ani în Spania și 15 în România, ambele perioade vor fi calculate atunci când se va stabili pensia. Ce se întâmplă în cazul celor care au lucrat în țările din afara UE?
Este important de precizat că România are acorduri bilaterale cu mai multe state precum Turcia, Israel, Canada, prin intermediul cărora se reglementează integrarea perioadelor de muncă în calculul pensiei. În aceste situații există prevederi diferite în funcție de fiecare țară.
Românii care au lucrat în străinătate și vor ca perioadele de muncă să fie integrate în calcul pensiei trebuie să depună o cerere la casa de pensii din localitatea de domiciliu.
De asemenea, vor fi necesare inclusiv actele care dovedesc că au muncit în altă țară. În această categorie intră contractele de muncă sau adeverințele de la companii.
Totodată, românii care au lucrat în afara granițelor au dreptul să solicite recalcularea pensiei. Ei pot opta pentru cea mai avantajoasă variantă, fie cea a indemnizației potrivit regulamentelor europene, fie pensia națională.