Simplificare radicală a modului în care românii își cumpără o serie de medicamente. Farmaciile cunoscute din țară, precum Catena, Dr Max, Bebe Tei sau Ana Maria, trebuie să se conformeze noilor prevederi legislative.
În 2020, ASF anunța un proiect de modificare a Normei nr. 20/2017 pentru ca șoferii să nu mai fie nevoiți să dețină asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto – RCA în format fizic (pe hârtie), ci să poată prezenta polița în format digital. Proiectul a devenit lege.
Astfel, în prezent, la un control rutier, asigurarea RCA poate fi dovedită și prin simpla ei prezentare pe telefon. De asemenea, existența asigurării RCA poate fi verificată de autorități direct în baza lor de date.
Această digitalizare se va aplica în România și în cazul rețetelor emise de medici. Mai exact, doctorii vor putea trimite de la distanță rețetele fără a mai fi tipărite. Farmaciștii vor trebui să elibereze medicamente pe baza lor.
Prescripția medicală electronică reprezintă un formular utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru prescrierea de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu. Ea poate fi: on-line sau off-line.
Dacă ne uităm la o rețetă electronică online, această este o prescripție medicală în format electronic. Ea trebuie completată de un medic sau farmacist printr-o aplicație conectată la Sistemul Informatic al CNAS. Înainte de a fi tipărită, aceasta este validată și înregistrată electronic.
Pe de altă parte, o rețetă electronică offline este completată de medic printr-o aplicație care nu este conectată la sistemul CNAS. Ea este tipărită fără validare sau înregistrare. O rețetă off-line poate fi completată manual pe hârtie, respectând formatul uneia electronice.
Nu toate farmaciile din țară s-au pus la punct cu această nouă metodă. Probabil din obișnuință, mai întâlnim situații în care unele farmacii refuză eliberarea medicamentelor în baza unei prescripții electronice.
”Obligația farmaciilor este să accepte prescripțiile electronice și să elibereze medicamentele aferente. Procedura nu presupune printarea prescripțiilor respective”, spune, ferm, pentru Avocatnet, vicepreședintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.
Refuzul eliberării medicamentelor este permis într-o singură situație: în eventualitatea în care partea referitoare la prescripții a sistemului informatic nu este funcțională în momentul în care este solicitată eliberarea medicamentelor.
Conform legii, farmaciile din România pot elibera anumite antibiotice care acoperă dozajul necesar pentru 48 de ore. În aceste situații nu e necesară o prescripție. Eliberarea se face pe baza unei declarații pe propria răspundere a solicitantului.
Într-o decizie prezentată în ianuarie 2024, Ministerul Sănătății anunța că, pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, termenul de eliberare a antibioticelor pentru situațiile de urgență a fost redus de la 72 la 48 de ore.
Tot atunci, s-a emis un Ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, ”să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale.
Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă”.