Odată cu venirea sezonului rece, românii care stau la bloc pot întâmpina dificultăți cu uscatul rufelor. Aceștia trebuie să țină cont de ce prevede legea în caz contrar expunându-se la amenzi mari.
Odată cu venirea sezonului rece, românii care stau la bloc pot întâmpina dificultăți cu uscatul rufelor. Aceștia trebuie să țină cont de ce prevede legea în caz contrar expunându-se la amenzi mari.
Municipalitățile au impus reguli mai restrictive pentru uscarea rufelor în condițiile traiului la bloc. Astfel, deja cei care utilizează diverse dispozitive pentru uscarea rufelor sub geamurile apartamentelor sau în afara balconului sunt pasibili de amendă.
De asemenea, se expun la sancțiuni și cei care își usucă rufele, fără a respecta prevederile legale, în spațiile comune, cum ar fi uscătoriile blocurilor. Potrivit legii, cei care își pun articolele la uscat în aceste spații sunt obligați să „nu aducă atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii”.
Mulți locatari folosesc, spre exemplu, uscătoriile de la bloc pe post de spații de depozitare. Uscătoria blocului poate fi utilizată numai „în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominium”. Nerespectarea acestor prevederi se poate sancționa cu amenzi care ajung și până la 10.000 de lei.
„În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credinţă şi sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părţi componente, potrivit destinaţiei acestora, şi creează prejudicii celorlalţi proprietari, proprietarii prejudiciaţi sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris preşedintelui, comitetului executiv al asociaţiei de proprietari şi instituţiilor cu atribuţii privind respectarea ordinii şi liniştii publice sau, după caz, instanţelor judecătoreşti”, potrivit legii.
O altă restricție se referă la bătutul covoarelor sau scuturatul acestora de la balcon, acțiuni care și ele sunt pasibile cu amendă de 500 de lei, care se aplică și când aceste activități se fac pe scara blocului sau în spațiile comune.
Printre alte reguli ce trebuie respectate în traiul la bloc sunt și evitarea gălăgiei sau a zgomotelor excesive în timpul orelor de odihnă, o folosință rezonabilă a aparatelor electrocasnice și a volumului muzicii sau al televizorului, menținerea curățeniei în spațiile comune și neocuparea acestora în mod abuziv.
De asemenea, gunoiul trebuie depozitat doar în locurile special amenajate și ambalat fără riscul ca acesta să se împrăștie. O altă regulă ține de respectarea condițiilor de parcare, acccesul altor mașini nu trebuie blocat, sau accesul la intrarea în bloc, și nici parcarea pe locurile care sunt rezervate altor locatari.