Românii care locuiesc la bloc trebuie să respecte câteva reguli inclusiv de sărbători. În acest fel, pot fi evitate amenzile de câteva sute sau mii de lei.
Locuitul la bloc presupune respectarea mai multor reguli pentru toată lumea. Acest lucru este necesar pentru a evita viitoare conflicte cu vecinii sau cu administrația, dar și amenzile.
Regulile trebuie respectate inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă. De exemplu, o regulă importantă are legătură cu gestionarea corespunzătoare a gunoiului menajer.
Cantitatea de deșeuri poate crește considerabil de sărbători, atunci când se gătește mult, dar ai și musafiri. Gunoiul trebuie sortat în funcție de materiale, și anume hârtie, plastic și sticlă, dar și deșeuri menajere.
Gunoiul trebuie depozitat corect în spațiile amenajate din bloc. Dacă lași deșeurile în afara tomberoanelor sau în alte locuri interzise, poți risca amenzi, în afară de apariția mirosurilor neplăcute.
În cazul aparatelor electrocasnice vechi și al deșeurilor electrice, este necesar să mergi în centrele speciale. Acestea nu trebuie aruncate în spațiile comune.
Gătitul cu ușa deschisă nu este permis atunci când locuiești la bloc. Există o lege prin care este interzisă răspândirea mirosurilor puternice în spațiile comune.
În perioada sărbătorilor de iarnă, multe persoane se ocupă cu pregătirea felurilor de mâncare tradiționale. Pentru a aerisi locuința, trebuie să deschizi ferestrele, nu ușa de la intrare, deoarece te poți alege cu o amendă.
Există reguli clare și pentru persoanele care dețin animale de companie. Trebuie să te asiguri că acestea nu îi deranjează pe vecini prin zgomot sau mirosuri.
Totodată, trebuie respectate regulile de curățenie din spațiile comune, precum liftul sau scările. Dacă locuiești într-un bloc unde e impusă o regulă pentru deținerea animalelor de companie, trebuie să obții consimțământul vecinilor.
Orele de liniște trebuie respectate și în perioada sărbătorilor. Chiar dacă ai musafiri și te bucuri de timpul petrecut alături de aceștia, nu trebuie să faci zgomote puternice, precum muzica dată la volum mare sau petrecerile deranjate.
Legea 61/1991 interzice zgomotele puternice. Orele de liniște sunt în intervalele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. Poți primi amenzi de până la 3.000 de lei pentru tulburarea liniștii publice.
Pentru a evita conflictele cu vecinii, poți comunica cu ei dacă vrei să organizezi o petrecere. În același timp, e nevoie de responsabilitate atunci când vine vorba despre gestionarea spațiilor comune.