Cei care stau la bloc trebuie să respecte mai multe lucruri pentru a nu avea certuri cu vecinii, administratorii sau chiar poliția. Puține persoane chiar țin cont de ele, astfel că în aceste situații românii se trezesc la ușă cu oamenii legii și cu o amendă.
Poate părea un lucru banal, însă este o regulă pe care multă lume o încalcă și prea puțini o respectă. Gălăgia în afara orelor de liniște și reparațiile zgomotoase le-ar putea aduce scandaluri, poliția la ușă, dar și amenzi.
În special vara, sau în alte zile din an în care vremea este una plăcută, mulți români care locuiesc la bloc se confruntă cu situația în care se lovesc de petreceri improvizate. Locatarii sunt extrem de deranjați de grupurile de persoane adunate afară.
Mai mult, petrecăreții de cartier consumă alcool și fac gălăgie până noaptea târziu. Petrecerile au loc mai ales în zilele de weekend, când unii vecini doresc mai multă odihnă după o săptămână încărcată de muncă.
În acest caz, vecinii deranjați pot solicita ajutorul polițiștilor. Potrivit legii, tulburarea liniștii publice este sancționată. Amenzile din zonele rezidențiale pot fi duble. Noul proiect de lege îi vizează și pe cei care ascultă muzică în apropierea blocurilor sau caselor.
Aceste fapte sunt pedepsite, în prezent, cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Dacă legea va trece, petrecăreții vor plăti de două ori mai mult, adică între 4.000 și 6.000 de lei. Repetarea fapte într-un interval de 72 de ore ar duce la o nouă amendă, de data aceasta între 6.000 și 12.000 de lei.
Legea 61/1991, în vigoare, prevede că „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, constituie contravenţie, iar propunerea legislativă elimină sintagma „în mediul urban”
Cine nu va putea plăti aceste amenzi, va avea posibilitatea de a munci între 100 și 150 de ore în folosul comunității. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și va merge la Camera Deputaților. Prin acest proiect se dorește descurajarea comportamentului de acest gen.
„Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea.
Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice”, explică Poteraş în expunerea de motive.