Românii care stau la curte trebuie să știe care sunt plantele pe care trebuie să le evite în fața locuinței. Acestea pot fi periculoase pentru mediu.
Persoanele care locuiesc la casă și au curte în fața acesteia trebuie să știe câteva lucruri importante atunci când vor să planteze ceva nou în grădină.
Aceste plante nu trebuie lăsate să crească în fața locuinței, deoarece sunt specii invazive ce pot fi dăunătoare pentru viața sălbatică locală. Pot reprezenta, totodată, un pericol pentru alte plante și pot provoca probleme structurale caselor.
Specialiștii în horticultură au spus care sunt plantele ce nu sunt recomandate pentru a fi plantate în curte. Una dintre ele este iedera englezească (Hedera helix).
Această plantă se poate adapta la aproape toate solurile bine drenate, aici fiind incluse și cele sărace în nutrienți. Planta se numără printre cele mai invazive în mai multe zone și poate afecta mediul.
Mai mult, iedera englezească poate afecta creșterea naturală a plantelor. În schimb, poți să o plantezi într-un ghiveci și să o ții pe terasă, pentru a împiedica răspândirea.
Rosa multiflora este o altă plantă pe care trebuie să eviți să o plantezi la tine în curte. Inițial, era plantată pe medianele autostrăzilor astfel încât să reducă lumina farurilor. Acum s-a răspândit și pe marginea drumurilor, pe pășuni sau în alte locuri deschise.
Această plantă este un arbust de foioase cu ciorchini de flori albe, care sunt urmate de mici fructe roșii. La un moment dat, a fost plantată pentru a încuraja fauna sălbatică, dar desișurile ei spinoase încâlcite pot duce la sufocarea vegetației native.
Nu trebuie să plantezi în curte nici arbustul fluture (Buddleja davidii), cunoscut și ca budelia, budleja, floarea fluturii și lilo de vară. Este o plantă rezistentă, motiv pentru care este utilizată în multe grădini din toată lumea.
Florile acestui arbust formează ciorchini frumoși, de culoare roz sau lila, ce creează un decor frumos. Cu toate acestea, planta poate sufoca vegetația nativă în locurile însorite. În multe cazuri, poate fi dăunătoare pentru pereții grădinii din cauza modului în care prinde rădăcini.
Bambusul sfânt (Nandina domestica) aparține familiei Berberidaceae și este cultivată, de obicei, pentru frunzele colorate toamna, dar și pentru florile și fructele de pădure de culoare roșie.
Deși are un aspect plăcut, poate să afecteze planteze native, dar și pe cele ornamentale, prin reducerea biodiversității, notează capital.ro.
O altă plantă pe care specialiștii nu recomandă să o plantezi în curte este Asclepias (Asclepias syriaca). Aceasta este singura plantă în care fluturele-monarh, aflat pe cale de dispariție, își depune ouăle.
Planta se poată răspândi destul de repede, motiv pentru care nu e bine să o lași să crească, mai ales într-o curte mică din fața casei. Mai mult, se află pe lista cu plante nocive a Departamentului de Agricultură al SUA.
Cireșul japonez (Prunus x ‘Snowfozam) este impunător și impresionează prin frumusețea florilor sale. Totuși, în comparație cu cireșii nativi (specia Prunus), aceștianu oferă prea mult suport ecologic ca plante polenizatoare, dar nici ca plante gazdă pentru larve.
Acești cireși nu oferă nici hrană păsărilor, dar nici structura ramificată de care fauna sălbatică are nevoie pentru un habitat adecvat.
Trandafirul lui Sharon (Hibiscus syriacus) poate ajunge să aibă o înălțime de până la 4 metri. Este o plantă care are nevoie de mult spațiu.
Nu a fost clasificată oficial de către USDA ca plantă invazivă, însă mulți horticultori o consideră așa din cauza capacității acesteia de a se răspândi.