News

Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte. Este interzis prin lege și sunt controale multe în această perioadă

Ce trebuie să știe de sărbători toți românii care trăiesc la curte. Legea interzice, amenzile sunt mari și sunt controale dese în această perioadă
15.12.2024 | 16:34
Ce trebuie sa stie toti romanii care stau la curte Este interzis prin lege si sunt controale multe in aceasta perioada
Românii trebuie să respecte legea care împiedică cruzimea față de animale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, românii își sacrifică tradițional porcii crescuți în gspodărie, pentru carne și preparate din carne. Totuși, uciderea animalelor trebuie făcută în conformitate cu legislația sanitar veterinară.

Uciderea fără asomare, pedepsită cu amenzi mari

În primul rând, potrivit Legii 205/2004, uciderea porcilor fără asomare prealabilă este interzisă și poate intra sub incidența cruzimii față de animale. În acest caz, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, prin cruzime față de animale se înțelege, printre altele: „omorârea animalelor cu intenție, practicarea tirului pe animale domestice sau organizarea de lupte între animale sau cu animale, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, maltratarea și schingiuirea animalelor, provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace”.

Asomarea, în scopul scoaterii din funcțiune a sistemului nervos central al animalului, poate fi făcută prin metode mecanice, electrice, chimice, inclusiv folosind narcoza.

ADVERTISEMENT

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor”, este sfatul dat de medicii veterinari.

Asomarea poate fi făcută numai de persoane specializate, veterinari de liberă practică. „Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii.

ADVERTISEMENT

Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată ANSVSA.

Pericolul trichinelozei

După sacrificarea animalului se recomandă să fie luate probe din carnea porcului care vor fi analizate de un medic veterinar în vederea prevenirii infectării cu trichineloză, o boală cauzată de Trichilella Spiralis, un vierme microscopic parazit.

ADVERTISEMENT

Trichineloza, prezentă mai ales în zonele rurale, generează febră, dureri abdominale, diaree, greață, vărsături. În cazuri mai grave se constată o deteriorare a stării generale, afectare musculară cu mialgii uneori intense și tonus muscular redus, edem facial, foarte caracteristic bolii, și eventual simptome de tip alergic.

În faza cronică, febra dispare, dar persistă oboseala, simptomele musculare și alergice. Pot apărea complicații cardiace (miocardită) și neurologice: semne de deficit local (hemipareză, deficit senzorial central) sau encefalopatie. Se pot observa sechele neurologice sau musculare.

 

ADVERTISEMENT