Află ce este important să știe toți românii care locuiesc la curte. În apropierea toamnei, trebuie să fie atenți dacă vor să ardă vegetația. Cei care nu respectă legea pot primi amenzi uriașe.
În ultima vreme, mii de hectare au fost devastate de incendiile de vegetație. Deși există anumite interdicții legale, sunt mulți români care își curăță terenurile prin ardere, această practică fiind una foarte periculoasă.
Arderea miriștilor, tufărișurilor și a altor tipuri de vegetație este interzisă prin lege. Cei care nu respectă regulile riscă să plătească amenzi uriașe. Dacă este vorba despre cazuri mai grave, atunci se poate ajunge la pedeapsa cu închisoarea.
Potrivit unor informări ale Ministerului Afacerilor Interne, peste 5.000 de hectare au fost distruse doar în primele două săptămâni ale lunii septembrie.
În această perioadă din an, fermierii și proprietarii de terenuri desfășoară mai multe operațiuni prin care îndepărtează vegetația uscată și gunoaiele. Mulți dintre aceștia aleg să le ardă.
Mulți nu știu, însă, că atât persoanelor fizice, cât și celor juridice le este interzis prin lege arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, tufărișurilor și vegetației ierboase.
Încălcarea interdicțiilor menționate, specificate în OUG 195/2005, reprezintă contravenții și sunt sancționate cu amenzi. Acestea pot fi cuprinse între 3.000 lei și 15.000 lei pentru persoanele fizice, în funcție de cât de gravă este situația.
Pentru persoanele juridice, amenzile încep de la 25.000 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei, informează avocatnet.ro.
Există, totuși, soluții pentru persoanele care vor să efectueze procesul de igienizare a gospodăriilor prin arderea resturilor vegetale. Pe paginile de internet ale autorităților locale, acestea pot găsii indicații privind această procedură.
Pentru a putea preveni producerea de incendii, dar și pentru protejarea mediului înconjurător, trebuie respectate anumite măsuri de siguranță atunci când vine vorba despre ardere.
Arderea trebuie să fie efectuată în zilele în care nu este vânt. În plus, materialele combustibile trebuie să fie colectate în grămezi de dimensiuni reduse pentru a putea fi ușor controlate.
Un alt aspect important este reprezentat de zonele alese pentru ardere, care trebuie să fie departe de păduri, rețele electrice, construcții sau orice alte surse potențiale de inflamabilitate.
Mai mult, vegetația trebuie curățată pe o distanță de cel puțin cinci metri, în jurul fiecărei grămezi. Arderea trebuie desfășurată doar în timpul zilei, iar activitatea trebuie supravegheată până la final.
E obligatoriu să existe mijloace și materiale astfel încât focul care poate scăpa de sub control să fie stins în cel mai scurt timp. După ardere, focul trebuie stins în totalitate. Pentru a evita reaprinderea focului, cenușa care rămâne în urma procesului nu trebuie acoperită cu pământ.
În cazul în care incendierea vegetației uscate pune în pericol sănătatea umană, animală sau vegetală, dar și dacă devine un pericol pentru mediul înconjurător, atunci faptele constituie infracțiuni. Vor fi plătite amenzi mari, dar există și pedeapsa cu închisoarea, de la trei luni la șapte ani.
Arderea vegetației în arii protejate, dar și pe terenuri supuse refacerii ecologice, precum și poluarea accidentală în urma nerespectării condițiil0r din acordul/autorizația de mediu, poluare și altele, constituie infracțiuni.
Persoanele juridice riscă sancțiuni contravenționale și penale, dar și suspendarea sau chiar anularea acordului/autorizației de mediu. Mai există sancțiuni precum obligația de a remedia prejudiciul adus mediului, dar și acoperirea costurilor pentru măsurile de remediere.
În afară de sancțiunile menționate, fermierii care curăță terenurile prin incendiere pot risca să-și piardă subvenția pe suprafață acordată de niunea Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.