Vor fi implementate schimbări majore, vizați fiind toți românii care stau la curte. Nu vor mai avea voie să vândă fructe și legume din producția proprie, decât în anumite condiții.
Potrivit unui proiect al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), românii care stau la curte și vor să vândă fructe și legume din gospodăriile lor vor fi nevoiți să se înregistreze la direcțiile județene.
Modificările specificate în proiect se referă la normele sanitar-veterinare privind „înregistrarea activităților de obținere și vânzare a produselor alimentare de origine animală și non-animală” din gospodăriile românilor, arată avocatnet.ro.
Astfel, persoanele care au în producție proprie legume și fructe, pe care le comercializează, vor fi obligate să informeze direcțiile județene ale instituției. În acest sens, producătorii locali vor depune anumite documente și vor avea de respectat mai multe obligații.
Pe lângă notificarea DSVSA județene, vor fi depuse acte referitoare la starea de sănătate a producătorului, dar și a familiei acestuia, respectiv o copie după actul de identitate. Va fi necesară și o copie a atestatului de producător și carnetului de comercializare.
De asemenea, producătorii vor fi nevoiți să facă dovada plății costurilor prevăzute de lege. În gospodăriile producătorilor trebuie să fie respectate condițiile privind igiena produselor, conform regulamentului Parlamentului și Consiliului European.
Spațiul de producție poate fi în locuințele oamenilor ori în imobile conexe producției. Condiția este să fie respectate regulile de igienă. Fructele și legumele vor putea fi vândute fie în fața gospodăriilor, fie în piețe sau târguri.
Pentru a fi permisă comercializarea, produsele trebuie să fie necontaminate, ambalate corespunzător și etichetate. O altă modificare prevăzută în proiect se referă la cantitatea totală ce poate fi obținută într-o gospodărie, care nu trebuie să depășească 800 de kg anual.
Dacă producția depășește această cantitate pe an, vânzarea fructelor și legumelor este permisă „în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”, se arată în proiectul de ordin al ANSVSA.