Informația pe care trebuie să o știe toți angajații din România, în 2025. Ce se va întâmpla cu unul dintre principalele drepturi pe care le au cu privire la redirecționarea impozitului.
Ce trebuie să știe salariații din România în 2025. Informația esențială cu privire la redirecționarea unei părți din impozit către biserici și ONG-uri.
Potrivit Codului Fiscal, doar cei care realizează venituri din salarii și asimilate lor pot decide destinația procentului de maxim 3.5% din impozitul stabilit de lege. Această sumă va fi distribuită în urma completării Formularului 360.
Acest formular trebuie depus până pe 26 mai 2025. Potrivit legii, acesta se va depune în anul curent pentru anul anterior. Astfel, cei care îl depun în 2025, o vor face, de fapt, pentru anul 2024.
Ce trebuie să știe angajații este faptul că, recent, a fost aprobată o nouă procedură de redirecționare a sumei de 3.5% din impozitul pe venit. Astfel, de acum încolo, contribuabilii o vor putea redirecționa către entități nonprofit, unități de cult și pentru burse private.
Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.103/2025 detaliază procedura cu privire la stabilirea sumei direcționate. De asemenea, sunt reglementate și criteriile prin care contribuabilii pot alege să redirecționeze acest procent din impozit pe venit.
În cadrul art. 2 al aceluiași ordin sunt stabilite modelele, dar și instrucțiunile de completare pentru mai multe formulare cu privire la redirecționarea sumei. Acestea sunt formulare diferite de Formularul 230.
Contribuabilii trebuie să știe că, potrivit Ordinului ANAF nr.103/2025, redirecționarea sumei până la 3.5% din impozitul pe venit către unități de cult și pentru burse private se va aplica începând cu veniturile obținute în 2024. Același ordin stabilește și pașii necesari pentru exercitarea acestei opțiuni, precum și mecanismul prin care vor fi virați banii către beneficiari.
Formularul 230 necesar pentru redirecționarea sumei de până la 3.5% din impozitul pe venit către ONG-uri, entități de cult sau pentru burse private se obține gratuit. Acesta este disponibil la sediile organelor fiscale sau poate fi descărcat de pe www.anaf.ro.
Contribuabilii au la dispoziție mai multe metode de depunere a Formularului 230. Acesta se poate depune online, prin accesarea Spațiului Virtual de pe site-ul ANAF sau prin accesarea portalului www.e-guvernare.ro. De asemenea, Formularul 230 mai poate fi depus în format fizic la registratura organului fiscal competent, prin poștă sau direct la entitatea către care se face redirecționarea.