News

Ce trebuie să știe turiștii din România care au zboruri anulate. Sfaturile venite de la ANAT

Turiștii din România care au ghinionul de a avea zboruri anulate în această perioadă a vacanțelor primesc sfaturi utile de la ANAT.
01.07.2024 | 07:54
Ce trebuie sa stie turistii din Romania care au zboruri anulate Sfaturile venite de la ANAT
ANAT, recomandări importante pentru turiștii din România care au zboruri anulate. Cum trebuie să cumpere biletele. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vin informații extrem de importante pentru turiștii din România care au zboruri anulate în această perioadă extrem de aglomerată din an. Sfaturile oferite de ANAT.

ANAT, recomandări importante pentru turiștii din România care au zboruri anulate. Cum trebuie să cumpere biletele

În ultima perioadă, din varii motive, plecând de la condițiile meteorologice până la alte tipuri de incidente, mai mulți români au fost în situația extrem de ingrată de a avea zboruri anulate sau amânate.

ADVERTISEMENT

În acest context, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) vine cu o serie de recomandări pentru cei care călătoresc pe cale aeriană. Din start, specialiștii ne spun că este fundamental ca biletele de avion să fie cumpărate prin intermediul agențiilor de turism.

”ANAT colaborează cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) pentru a crea un Fond de garantare a biletelor de avion în caz de faliment al companiilor aeriene.

ADVERTISEMENT

În prezent, nu există asigurări care să acopere anulările sau întârzierile provocate de aceste companii. Recomandăm turiştilor să cumpere bilete de avion prin agenţiile de turism pentru a fi protejaţi şi pentru a avea alternative în caz de anulare“, a spus Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Românii care au bilete cumpărate prin agenție și li s-a anulat zborul beneficiază de o așa-numită ”protecţie împotriva anulărilor”. Mai exact, dacă un zbor face parte dintr-un pachet de călătorie, agenţiile sunt obligate, conform legii, să găsească soluţii de repatriere a pasagerilor fără costuri suplimentare.

ADVERTISEMENT

ANAT atrage atenția asupra faptului că, de cele mai multe ori, companiile aeriene nu anunţă clienţii despre anulări sau întârzieri. Pe de altă parte, agenţiile de turism o fac. Ele au rolul de a se asigura că aceştia nu se prezintă la aeroport decât atunci când au o alternativă de zbor garantată.

Pasagerii au dreptul la despăgubiri

Cei de la ANAT mai vorbesc de un alt avantaj pentru românii care au bilete achiziționate prin agenții. Vorbim aici de siguranţa curselor charter, operate cu avioane închiriate de touroperatori de la companiile aeriene. Acestea sunt printre cele mai sigure opţiuni de zbor.

ADVERTISEMENT

Touroperatorii sunt obligaţi să asigure derularea zborurilor sau să ofere alternative, atât la curse charter, cât şi la circuite“, se menţionează în comunicatul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Este important ca turiștii să mai știe că au dreptul la despăgubiri din partea companiilor aeriene în anumite condiţii, plus cazare şi masă dacă sunt întârzieri foarte mari sau anulări care periclitează revenirea pasagerului la destinaţie. În aceste situații, agenţiile de turism pot asigura rapid o alternativă de transport.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta