Vor exista despăgubiri în cazul unei concedieri nelegale. În cazul în care instanța de judecată va considera că este vorba despre această situație, atunci cel dat afară în mod abuziv va putea obține o serie de beneficii financiare.
Angajații care au fost concediați nelegal trebuie să știe că pot obține o serie de beneficii financiare în cazul în care instanța de judecată decide acest lucru. Ce documente trebuie să pregătească în acest sens?
Dacă instanța de judecată va decide că o concediere a fost nelegală, angajatorul va fi obligat să efectueze, pe lângă salariile restante, și alte plăți. Acesta va trebui să achite și contribuțiile sociale restante la CAS și la CASS, conform romaniatv.net.
Aceste despăgubiri sunt considerate venituri salariale, astfel că i se impune angajatorului plata tuturor contribuțiilor aferente, pentru a asigura continuitatea stagiului de cotizare al salariatului.
Cu alte cuvinte, angajatul care a fost concediat nelegal, poate solicita despăgubiri suplimentare pentru cheltuielile medicale care au apărut din cauza lipsei asigurării de sănătate. Dacă acesta a avut nevoie de tratamente medicale în perioada în care nu a mai beneficiat de asigurare, cheltuielile vor fi incluse în despăgubirile acordate, conform sursei menționate.
În plus, în această situație, angajatul va mai beneficia de asigurare de sănătate timp de încă trei luni de la data la care contractul a încetat. Acest lucru se întâmplă cu scopul de a evita costuri suplimentare pe care angajatul ar fi fost nevoit să le achite din propriul buzunar, pe partea aceasta medicală.
Totuși, dacă angajatul dorește ca despăgubirile să includă și costurile pentru tratamentele medicale suportate în urma concedierii, trebuie să completeze o cerere în acest sens. Documentul trebuie depus alături de cererea privind concedierea nelegală, altfel va trebui să inițieze o acțiune separată în instanță pentru a obține plata acestor cheltuieli, relatează sursa citată.