Porumbul fiert este un adevărat deliciu vara. Este imposibil să-i reziști, mai ales că îl găsești peste tot, pe plajă, în unele restaurante sau chiar la festival. Oricât de mult ți-ar încânta papilele gustative, trebuie să știi că porumbul fiert nu se poate consuma oriunde, oricând.
Fără doar și poate, vara este perioada în care românii poftesc la porumb fiert. Unii preferă să îl cumpere direct preparat, în timp ce altora le place să îl fiarbă acasă.
Indiferent de varianta pentru care optezi, va trebui să fii mereu atent la anumite detalii. Medicii au câteva recomandări cărora dacă le dai atenție la momentul potrivit, s-ar putea să te salveze de probleme.
Conf. univ. dr Carmen Dorobăț a tras un semnal de alarmă și i-a sfătuit pe români să fie foarte atenți atunci când cumpără porumb fiert. Oricât de poftă le-ar fi unora, trebuie să se gândească că siguranța și sănătatea sunt pe primul loc.
Conf. univ. dr. Carmen Dorobăț susține că este foarte important să fim atenți la modul în care se vinde un porumb fiert. Locația spune foarte multe, iar dacă nu ne convinge din prima, ar trebui să evităm să-l mai cumpărăm.
Detaliile care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă sunt lipsa șervețelelor, igiena precară a locului sau a personalului. Dacă spațiul respectiv nu este dotat cu un loc unde personalul se poate igieniza pe mâini, atunci trebuie să îl evităm.
”Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, dacă recipientul nu are tot ce trebuie, trebuie să avem rețineri. Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă.”, a spus medicul, potrivit dcmedical.ro.
Cei care nu acordă atenție sau nu pun preț pe aceste aspecte, se pot alege cu probleme de sănătate. Cele mai întâlnite sunt toxiinfecțiile alimentare.
”Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară. Tot ce este aliment și tot ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară.”, a declarat medicul, potrivit sursei menționate.
Dacă te-ai ales cu toxiinfecție alimentară, îți vei da imediat seama. Simptomele acesteia sunt diaree, vărsături, crampe abdominale sau chiar simptome asemănătoare gripei. Pe termen lung, toxiinfecția alimentară poate duce la insuficiență renală. În cele mai grave cazuri, unele persoane pot muri.