Ce trebuie să știi înainte de a-ți face un tatuaj. Te poți expune la un pericol mare în anumite cazuri. Cerneala contaminată poate provoca probleme grave de sănătate.
Persoanele care au de gând să își facă tatuaj trebuie să fie foarte atente la anumite detalii. Doar așa pot evita riscul expunerii la afecțiuni grave.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a realizat o cercetare care a evidențiat faptul că sticlele sigilate din cerneală pentru tatuaje, dar și pentru machiaj permanent, aici fiind incluse și cele marcate ca sterile, sunt pline de bacterii potențial periculoase.
În urma acestor descoperiri, a fost evidențiat faptul că e necesar ca produsele să fie monitorizate contant pentru a putea asigura siguranța microbiologică a cernelurilor care sunt utilizate în tatuaje.
Seong-Jae (Peter) Kim, microbiolog la Centrul Național de Cercetare Toxicologică din Arkansas și, totodată, autor principal al studiului, a evidențiat importanța rezultatelor obținute și a tras un semnal de alarmă în legătură cu riscurile care pot apărea din cauza folosirii cernelurilor contaminate.
Cerneala este injectată adânc în piele, acolo unde pot prospera anumite bacterii. Astfel, contaminarea poate să provoace infecții și răni grave, după cum a spus Linda Katz, directorul Oficiului pentru Cosmetice și Culori din cadrul FDA.
Dacă este utilizată cerneală contaminată, atunci pot apărea complicații precum endocardita, care e o inflamație periculoasă a mucoasei inimii.
Șocul septic este o altă complicație, care e ultima, dar și cea mai severă etapă a sepsisului. Dacă nu e tratat rapid, sepsisul poate provoca distrugerea țesuturilor, insuficiența organelor și chiar decesul.
Există și simptome mai puțin frecvente raportate în cazul infecțiilor cauzate de cerneala pentru tatuaje. Acestea includ erupții cutanate, impetigo, adică o infecție bacteriană a pielii, care e extrem de contagioasă, precum și erizipel, o erupție cutanată roșie și dureroasă.
Mai poate apărea, de altfel, și celulita, o infecția profundă a pielii. Pentru a o trata, este nevoie de administrarea de antibiotice, notează dcmedical.ro.
În cazul persoanelor care au mai multe tatuaje sau ale căror tatuaje sunt de dimensiuni mai mari, există un risc mai mare. Posibilitatea de expunere la microorganism este mai mare pentru acestea.
Mai mult, machiajul permanent aplicat în jurul ochilor poate fi foarte periculos. În acest caz, microbii pot pătrunde în ochi și pot cauza infecții severe.
John Swierk, profesor asistent de chimie la Universitatea de Stat din New York, care s-a ocupat cu studiul contaminării cernelurilor pentru tatuaje, a spus că acest tip de contaminare este întâlnit destul de des.
Lipsa unui standard industrial acceptat pentru a steriliza cerneala reprezintă, însă, o problemă. Pentru a putea asigura respectarea standardelor de siguranță, industria tatuajelor colaborează cu organismele de reglementare.
Dr. Robert Schooley, expert în boli infecțioase la Universitatea din California, a explicat că toate materialele injectate în piele ar trebui să fie lipsite de orice bacterie.
Acesta a avertizat și asupra riscului de transmitere a infecțiilor virale, precum hepatita C, hepatita B și HIV, prin tatuaje, întrucât multe cerneluri nu trec testele de sterilitate.
Cei care vor să-și facă tatuaje e bine să discute cu artiștii tatuatori în legătură cu siguranța cernelurilor folosite. În același timp, trebuie să se asigure că aceștia respectă măsurile astfel încât să prevină contaminarea.