O nouă variantă de COVID-19 începe să se răspândească rapid în Europa. Aceasta se numește XEC și a apărut pentru prima dată în Germania. Chiar și autoritățile din SUA au detectat, deja, infecția la unii pacienți.
Cazurile de COVID-19 au fost într-o ușoară scădere în Statele Unite, însă medicii se așteaptă la o nouă creștere odată cu temperaturile care scad. Momentan, Ogranizația Mondială a Sănătății nu a publicat mai multe date despre această mutație.
„Este una dintre variantele Omicron și pare a fi destul de contagioasă”, spune William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, potrivit prevent.com.
Datele publicate de Scripps COVID-19 Outbreak.info arată că XEC este un hibrid al subvariantelor Omicron KS.1.1 și KP.3.3. KP.3.3. este o derivată a KP.3, una dintre variantele FLiRT care a circulat pe scară largă în această vară.
„Ca orice variantă SARS-CoV-2 care apare, răspândirea este legată de evoluția virusului de a dezvolta noi mutații care îi permit să ocolească o parte din imunitatea generată de infecțiile anterioare și vaccinuri”, spune experta în boli infecțioase Amesh A. Adalja, MD, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, potrivit sursei citate.
Simptomele variantei XEC sunt similare cu cele pe care le identificam în cazul COVID-19. Cele mai întâlnite sunt: febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, durere în gât, congestia nasului, pierderea gustului și/sau mirosului, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, greață sau vărsături și diaree.
„Nu cred că sunt motive de îngrijorare. Până la urmă este normal ca în această perioadă de conviețuire pe care o avem din 2022, din momentul în care nu am mai discutat de pandemie, am vorbit doar de virusul SARS-COV-2 în această etapă de conviețuire.
O să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment”, a declarat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, conform euronews.ro.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca toată lumea să primească vaccinul actualizat COVID-19 pentru a se proteja împotriva bolilor grave și a complicațiilor cauzate de virus. Mai mult, purtarea unei măști de tipul KN95 sau N95 în locuri aglomerate poate ajuta la reducerea riscului de infecție.