News

Ce tulpină de coronavirus a ajuns în România şi cum s-a răspândit COVID-19 în lume. Descoperirea geneticienilor

11.04.2020 | 19:28
Ce tulpina de coronavirus a ajuns in Romania si cum sa raspandit COVID19 in lume Descoperirea geneticienilor
Tulpina de coronavirus întâlnită în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Geneticienii americani au descoperit care e tulpina de coronavirus care a infectat Europa, implicit România. Se pare că ar fi vorba de o mutație a virusului din China, spre deosebire de cel care a ajuns în Statele Unite ale Americii.

Tulpina de coronavirus ajunsă în România

Conform oamenilor de știință, există trei tulpini diferite ale coronavirusului care provoacă COVID-19. Conform doctorului Peter Forster, cei 500.000 de oameni infectați în SUA au fost infectați de tulpina originală din Wuhan.

ADVERTISEMENT

În schimb, în Europa s-au răspândit alte două tulpini, descendente ale tulpinii originale. Experții în genetică, epidemiologie și virusologie au identificat trei tulpini are coronavirusului, care s-au „despărțit” în felul următor:

China, prima țară afectată, s-a confruntat cu tipul B al virusului, o mutație a tipului A. În spațiul public a circulat, de altfel, informația conform căreia chinezii au fost loviți de o variantă mai „lejeră” a virusului, astfel explicându-se numărul redus de îmbolnăviți și de morți.

ADVERTISEMENT

În Europa au ajuns tipurile B și C, conform specialiștilor de la Universitatea din Cambridge.

„Sunt mult prea multe mutații rapide pentru a urmări arborele genealogic al COVID-19. Am folosit un algoritm matematic pentru a vizualiza în cel mai plauzibil mod acești arbori”, a declarat doctorul Peter Forster.

  • Tipul A, cel mai apropiat de virusul identificat la lilieci și pangolini a apărut în Wuhan, dar și în SUA și Australia.
  • Tipul B, o variație a tipului A, s-a răspândit în China.
  • Tipul C, o variație a tipului B, răspândit în Europa și Singapore.
ADVERTISEMENT

Virusul suferă în timp mai multe mutații tocmai pentru că încearcă să se adapteze și, implicit, să supraviețuiască. Asta, cu toate că virusul nu poate fi considerat viu ci, mai degrabă, un intrus de tip „zombie” așa cum l-au alintat anumiți specialiști.

Specialiștii se tem că următorul val de coronavirus, care ar urma să lovească lumea în toamnă, ar putea fi mult mai agresiv, în condițiile în care imunizarea populației nu pare să fie eficientă momentan prin metodele cunoscute de oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

 

Tags: