News
notix pixel id

Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor: “O extremă o atrage pe cealaltă”

FANATIK că spune ce urmează după zilele caniculare.Climatologi au avertizat că „o extremă o atrage pe cealaltă"
06.08.2021 | 15:40
Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor:
Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor: "O extremă o atrage pe cealaltă"Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, am avut parte de vreme extremă. După zile caniculare și disconfort termic ridicat, România a fost vizată de furtuni puternice, vijelii și descărcări electrice.

Aproape toată țara a fost sub o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică la 5 august. Avertismente meteo de vreme rea sunt în vigoare și în acest moment.

Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor: „O extremă o atrage pe cealaltă”

Simona Andrei, expert climatolog, a explicat, pentru Digi24, că s-a observat o producere mai frecventă de la deceniu la deceniu a acestor tipuri de fenomene. Și recordurile de temperatură sunt din ce în ce mai ridicate.

ADVERTISEMENT

Aceasta a explicat că fenomele extreme și recordurile de temperaturi sunt cauzate de schimburile maselor de aer de la foarte călduroase la reci și este de așteptat să aibă loc: „în momentul în care vedem că temperaturile încep să ajungă la valori foarte-foarte ridicate, pe lângă faptul că trebuie să ne ferim de aceste temperaturi, să ne pregătim și de opusul acestor fenomene care va veni automat îndată ce căldură se mai domolește”.

„E ca atunci când o extremă o trage pe cealaltă… îndată ce masă de aer mai cald s-a retras mai la sud de țara noastră, a permis unei mase de aer mai rece să invadeze teritoriul și pe contrastul acesta termic pe care l-am avut în ultimele 12 ore s-a produs ceea ce vedem,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Climatologul a mai precizat că astfel de schimbări au fost preconizate de meteorologi încă de acum 20 de ani.  Potrivit acestuia, nu se poate spune cu precizie care a fost contribuția omului la schimbările climatice, dar nici nu poate fi negată.

Specialiștii au avertizat încă de acum 20 de ani că astfel de fenomene vor avea loc

„În momentul de față, în comunitatea științifică există o dezbatere mare privind ponderea pe care o are intervenția umană în ceea ce se întâmplă. E clar că ceea ce au avertizat specialiștii încă în urmă cu 20,30 de ani – faptul că climatul planetei se va schimba – e un fapt real pe care îl trăim aproape zilnic,” a spus Simona Andrei.

ADVERTISEMENT

„În ce măsură intervenția umană a afectat aceste schimbări e greu de cuantificat în momentul de față, dar clar există și o contribuție umană în toată nebunia de acum și clar nu putem să o negăm,” a adăugat.

Ea a precizat că valurile de căldură și-au dublat ca număr în ultimul deceniu. Expertul climatolog a avertizat că frecvența acestor fenomene va crește.

ADVERTISEMENT

„Dacă privim retrospectiv ultimii 20 de ani, constatăm că în primul deceniu am avut două valuri de căldură consistente, în timp ce următorii zece ani au venit cu cel puțin patru situații complicate. De la deceniu la deceniu se constată o creștere a acestor fenomene și se constată de la un an la altul că se depășește record după record,” a mai explicat Simona Andrei.

„Acum venim cu alte recorduri, regiunile diferă, dar în mare parte zona mediteraneană și țările vecine sunt cele mai afectate de acest fenomen,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri