News

Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor: “O extremă o atrage pe cealaltă”

FANATIK că spune ce urmează după zilele caniculare.Climatologi au avertizat că „o extremă o atrage pe cealaltă"
06.08.2021 | 15:40
Ce urmeaza dupa zilele caniculare Avertismentul climatologilor O extrema o atrage pe cealalta
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, am avut parte de vreme extremă. După zile caniculare și disconfort termic ridicat, România a fost vizată de furtuni puternice, vijelii și descărcări electrice.

Aproape toată țara a fost sub o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică la 5 august. Avertismente meteo de vreme rea sunt în vigoare și în acest moment.

ADVERTISEMENT

Ce urmează după zilele caniculare. Avertismentul climatologilor: „O extremă o atrage pe cealaltă”

Simona Andrei, expert climatolog, a explicat, pentru Digi24, că s-a observat o producere mai frecventă de la deceniu la deceniu a acestor tipuri de fenomene. Și recordurile de temperatură sunt din ce în ce mai ridicate.

Aceasta a explicat că fenomele extreme și recordurile de temperaturi sunt cauzate de schimburile maselor de aer de la foarte călduroase la reci și este de așteptat să aibă loc: „în momentul în care vedem că temperaturile încep să ajungă la valori foarte-foarte ridicate, pe lângă faptul că trebuie să ne ferim de aceste temperaturi, să ne pregătim și de opusul acestor fenomene care va veni automat îndată ce căldură se mai domolește”.

ADVERTISEMENT

„E ca atunci când o extremă o trage pe cealaltă… îndată ce masă de aer mai cald s-a retras mai la sud de țara noastră, a permis unei mase de aer mai rece să invadeze teritoriul și pe contrastul acesta termic pe care l-am avut în ultimele 12 ore s-a produs ceea ce vedem,” a adăugat.

Climatologul a mai precizat că astfel de schimbări au fost preconizate de meteorologi încă de acum 20 de ani.  Potrivit acestuia, nu se poate spune cu precizie care a fost contribuția omului la schimbările climatice, dar nici nu poate fi negată.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au avertizat încă de acum 20 de ani că astfel de fenomene vor avea loc

„În momentul de față, în comunitatea științifică există o dezbatere mare privind ponderea pe care o are intervenția umană în ceea ce se întâmplă. E clar că ceea ce au avertizat specialiștii încă în urmă cu 20,30 de ani – faptul că climatul planetei se va schimba – e un fapt real pe care îl trăim aproape zilnic,” a spus Simona Andrei.

„În ce măsură intervenția umană a afectat aceste schimbări e greu de cuantificat în momentul de față, dar clar există și o contribuție umană în toată nebunia de acum și clar nu putem să o negăm,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ea a precizat că valurile de căldură și-au dublat ca număr în ultimul deceniu. Expertul climatolog a avertizat că frecvența acestor fenomene va crește.

„Dacă privim retrospectiv ultimii 20 de ani, constatăm că în primul deceniu am avut două valuri de căldură consistente, în timp ce următorii zece ani au venit cu cel puțin patru situații complicate. De la deceniu la deceniu se constată o creștere a acestor fenomene și se constată de la un an la altul că se depășește record după record,” a mai explicat Simona Andrei.

„Acum venim cu alte recorduri, regiunile diferă, dar în mare parte zona mediteraneană și țările vecine sunt cele mai afectate de acest fenomen,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Prețul carburanților. Surprize pentru șoferi, la pompă
Prețul carburanților. Surprize pentru șoferi, la pompă
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării