Fotbal international

Ce urmează la FC Barcelona după demisia lui Josep Maria Bartomeu. Cine este noul președinte interimar

28.10.2020 | 16:30
Ce urmeaza la FC Barcelona dupa demisia lui Josep Maria Bartomeu Cine este noul presedinte interimar
ADVERTISEMENT

Președintele clubului FC Barcelona a produs un adevărat șoc atunci când și-a anunțat demisia în data de 27 octombrie 2020. Josep Maria Bartomeu era în fruntea catalanilor din 2014.

Pentru fanii echipei spaniole, vestea a venit ca o adevărată eliberare, având în vedere că ultimele luni au fost unele cu o atmosferă extrem de toxică în jurul clubului.

ADVERTISEMENT

Bartomeu a fost aspru criticat public de foștii fotbaliști, dar și de actualele staruri ale echipei, printre care Lionel Messi și Gerard Pique.

Ce urmează la FC Barcelona după demisia lui Josep Maria Bartomeu. Alegeri în maximum 90 de zile

UPDATE, 28 octombrie, ora 16:35 / A fost ales oficial noul președinte al Barcelonei. Este vorba despre Carles Tusquets. Acesta este în fruntea Comitetului de Management care va conduce destinele clubului până la alegerile care vor avea loc, cel mai devreme, peste o lună și jumătate. Tusquets a fost astăzi implicat într-o ședință de peste trei ore, alături de toți ceilalți membri ai noului Comitet de Management și de fostul președinte, Josep Maria Bartomeu. Bartomeu le-a prezentat noilor responsabili de destinele clubului situația la zi. Carles Tusquets și oamenii săi, anunță site-ul FC Barcelona, vor avea atribuții limitate pe parcursul perioadei viitoare și „au ca principală funcție organizarea alegerilor pentru formarea unui nou board director. Alegerile trebuie să se desfășoare în următoarele trei luni”.

ADVERTISEMENT

Programate pentru luna martie a anului 2021, alegerile pentru președinția clubului FC Barcelona vor fi urgentate ca urmare a demisiei lui Josep Maria Bartomeu. Pentru moment, conducerea clubului a fost preluată de un Comitet de Management, însă statutul organizației presupune alegerea unui nou lider cât mai rapid.

Conform Mundo Deportivo, regulamentul intern al Barcelonei indică faptul că alegerile trebuie desfășurate după cel puțin 40 de zile, dar nu mai târziu de 90 de zile. Adică, în cel mult trei luni (ianuarie 2021), Barcelona va avea un nou lider. Interesant este că nu toți cei dornici să devină șefi pe Camp Nou au apucat să își anunțe oficial candidatura, iar lucrurile s-ar putea desfășura pe repede înainte în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

Cei care și-au anunțat deja intenția de a candida pentru rolul de președinte sunt Victor Font, Toni Freixa, Jordi Farre, Agusti Benedito și Lluis Fernandez Ala, însă și fostul vice-președinte Emili Rousaud ar vrea să fie pe listă. De asemenea, Joan Laporta ar putea intra și el în cursă.

Cine sunt favoriții pentru a prelua rolul de președinte. Revine Joan Laporta?

Alegerile pentru rolul de președinte al FC Barcelona se anunță a fi unele extrem de disputate. Unii candidați se fac remarcați prin proiectele lor atractive, în vreme ce alții ies în evidență grație trecutului glorios ori a rolului important pe care l-au avut în „debarcarea” lui Bartomeu. Se remarcă, în mod deosebit, trei nume.

ADVERTISEMENT

Victor Font are o viziune orientată puternic către întoarcerea Barcelonei către origini. Font vrea să îndrepte strategia clubului către promovarea fotbaliștilor din celebra academie La Masia și chiar plănuiește să îl numească pe Xavi Hernandez antrenor în cel mai scurt timp, dacă reușește să câștige alegerile. El și-a pregătit candidatura deja de câțiva ani și se bucură de statutul de principal favorit, dintre numele deja anunțate ca fiind pe lista doritorilor postului. Font a anunțat oficial că Ronald Koeman nu va mai rămâne la Barcelona și pentru sezonul 2021-2022, dacă alegerile vor fi câștigate de el.

Jordi Farre ar putea reprezenta și el o surpriză în această cursă, iar principalul său argument este reprezentat de rolul decisiv pe care l-a avut în mazilirea lui Bartomeu. Farre a inițiat petiția prin care fostului președinte i s-a cerut plecarea și a reușit să adune peste 18.000 de semnături, deși erau necesare doar în jur de 16.000. Grație acestui detaliu, el poate fi un candidat de luat în seamă la alegeri. În viziunea lui Jordi Farre, omul potrivit pentru a fi antrenorul Barcelonei este nimeni altul decât Jurgen Klopp, însă inițiatorul petiției de demitere a lui Bartomeu ia în calcul și păstrarea lui Koeman.

„Dacă Ronald Koeman face treabă bună, el va rămâne manager. Sigur, există și un plan al nostru și am avut deja câteva conversații cu Jurgen Klopp, pentru că în opinia echipei mele, Barcelona are nevoie de un astfel de antrenor”, spunea Farre în august pentru cotidianul catalan Sport.

Joan Laporta este, poate, favoritul principal al alegerilor, însă nu și-a anunțat deocamdată în mod oficial candidatura. Laporta ar pregăti în culise toți pașii necesari și a salutat, deja, demisia lui Bartomeu: „Era și timpul! În sfârșit se deschid drumurile pentru a reclădi Barcelona! Trăiască Barca!”, a scris Laporta pe Twitter. Catalanul a mai fost președintele clubului și în trecut, reușind să îl conducă spre patru titlu titluri în La Liga și două trofee UEFA Champions League.

Cu Laporta la conducere, Barcelona a avut parte de un an 2009 absolut fabulos, cucerind toate trofeele pe care le-ar fi putut câștiga: titlul, Cupa, Supercupa, UEFA Champions League, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor. Antrenor era Pep Guardiola, astfel că nu ar fi de mirare ca Laporta să încerce „repatrierea” tehnicianului de la Manchester City, în cazul în care câștigă alegerile.

„Mi-ar plăcea să îl aduc pe Guardiola. Dar el acum este la City, așa că decizia îi va aparține. Este un exemplu pentru Barcelona și sunt sigur că toată lumea vrea ca Pep să revină pe bancă”, a declarat Laporta pentru TV3, citat de TheGuardian.

ADVERTISEMENT