News

Ce urmează pentru Boris Johnson după votul din Parlament. Cum ar putea fi totuși îndepărtat de la putere

Boris Johnson a supraviețuit luni unui vot prin care s-a încercat îndepărtarea sa. Urmează o perioadă instabilă în politica britanică, în timp ce premierul luptă pentru a conduce țara și un Partid Conservator divizat.
07.06.2022 | 18:49
Ce urmeaza pentru Boris Johnson dupa votul din Parlament Cum ar putea fi totusi indepartat de la putere
Sprijinul pentru Boris Johnson s-a erodat după scandalul Partygate Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Rezultatul, 211 la 148, a fost insuficient pentru a atinge majoritatea parlamentarilor conservatori necesari pentru a-l înlătura pe Johnson. Dar a scos la iveală cât de mult s-a erodat sprijinul său de anul trecut, când a izbucnit scandalul Partygate.

Boris Johnson a supraviețuit votului de luni

Peste 40% dintre parlamentarii conservatori au votat împotriva lui.

Boris Johnson a promis că va rămâne în funcție, declarând că victoria ar trebui să pună capăt lunilor de speculații despre viitorul său.

ADVERTISEMENT

„Este un rezultat convingător, un rezultat decisiv”, a spus premierul din Downing Street după ce au fost anunțate rezultatele votului secret. „Ca guvern ne putem concentra și trece la lucrurile care contează cu adevărat pentru oameni”, a adăugat domnul Johnson.

Istoria arată, totuși, că prim-miniștrii conservatori care au fost supuși unui astfel de vot – chiar dacă îl câștigă – sunt de obicei îndepărtați din funcție, dacă nu imediat, în câteva luni.

ADVERTISEMENT

Ce urmează pentru premierul britanic?

Majoritatea parlamentarilor conservatori au spus că doresc ca Boris Johnson să rămână lider de partid și prim-ministru. Dar criticii sugerează că autoritatea lui a fost subminată și că încă se confruntă cu provocări pentru a-și păstra locul de muncă.

Ce soartă au avut alți premieri contestați?

Theresa May: Într-un vot asupra politicii sale privind Brexit, May a supraviețuit unui vot de neîncredere cu o majoritate de 83 în decembrie 2018. În ciuda rezultatului, ea a demisionat din funcția de prim-ministru șase luni mai târziu.

ADVERTISEMENT

Iain Duncan Smith: După luni de speculații, liderul conservatorului a pierdut un vot de neîncredere în octombrie 2003 și a demisionat

John Major: A declanșat o competiție în 1995 prin demisia din funcția de lider al partidului Tory (deși nu din cea de prim-ministru) pe fondul dezacordurilor din interiorul partidului cu privire la Europa. Major l-a învins pe adversarul John Redwood, dar a pierdut alegerile din 1997

ADVERTISEMENT

Margaret Thatcher: A demisionat din funcția de prim-ministru în 1990, după ce nu a reușit să câștige victoria totală pentru conducerea partidului. Ea l-a învins pe Michael Heseltine cu 204 de voturi pentru 152, dar a fost convinsă să se retragă de cabinetul ei.

Ce se întâmplă acum că Johnson a câștigat?

După ce a supraviețuit, Boris Johnson poate continua ca lider al Partidului Conservator și, prin urmare, ca prim-ministru.

Cu toate acestea, alegerile parțiale pentru alegerea de noi parlamentari în Wakefield și Tiverton și Honiton vor avea loc pe 23 iunie. Dacă sunt câștigate de partidele de opoziție, Johnson s-ar putea afla sub o presiune reînnoită.

Deși Boris Johnson a câștigat votul, parlamentarii ar putea lua în considerare alte opțiuni pentru a încerca să-l îndepărteze:

Schimbarea regulilor

În prezent, parlamentarilor conservatori nu li se va permite să mai țină un vot de neîncredere timp de un an. Cu toate acestea, au existat speculații că regulile ar putea fi schimbate, pentru a organiza un nou vot mai devreme.

Întrebat despre asta, Sir Graham Brady, parlamentar, președintele unui grup numit Comitetul 1922, care îi reprezintă pe parlamentarii conservatori, a spus că „din punct de vedere tehnic, este posibil”.

Presiunea cabinetului

Cabinetul – alcătuit înalți membri ai guvernului – ar putea face presiuni politice asupra premierului să demisioneze. Acest lucru i s-a întâmplat lui Margaret Thatcher în 1990, în ciuda faptului că l-a învins pe Michael Heseltine, care a contestat-o pentru conducerea partidului și guvernului.

O cale mult mai puțin probabilă ar fi cea în care Cabinetul să meargă la regină și să declare că nu are încredere în premier.

Moțiune de cenzură la adresa prim-ministrului

Un vot de neîncredere în care toți parlamentarii – nu doar conservatorii – să poată vota a fost propus de liderul liberal-democrat Sir Ed Davey.

Este foarte puțin probabil ca guvernul să-și facă timp în Parlament pentru a organiza un astfel de vot. Cu toate acestea, dacă liderul opoziției – liderul laburist Sir Keir Starmer – prezintă moțiunea, convenția înseamnă că guvernul va acorda timp acestui demers.

Ar fi nevoie de un singur deputat în plus pentru a vota în favoarea moțiunii față de numărul celor care ar vota împotrivă pentru a trece.

Cum ar funcționa cursa pentru conducerea partidului?

Dacă Boris Johnson s-ar fi retras, ar fi declanșat o cursă pentru conducerea partidului. Eventualul câștigător ar deveni prim-ministru.

Pentru a candida, doritorii au nevoie de sprijinul altor opt parlamentari conservatori. Dacă sunt mai mult de doi candidați, parlamentarii conservatori vor organiza o serie de voturi până când rămân doar doi.

  • în primul tur, candidații trebuie să obțină 5% din voturi pentru a rămâne în cursă (18 parlamentari)
  • în a doua rundă, trebuie să obțină 10% (36 parlamentari)
  • în tururile următoare, candidatul cu cele mai puține voturi este eliminat

Când vor rămâne doi parlamentari, membrii Partidului Conservator din toată țara – nu doar parlamentari – vor vota pentru a alege câștigătorul.

ADVERTISEMENT