Fotbal intern

Ce urmează pentru România U21 după eliminarea de la EURO 2021! Doi ani de amicale şi cine mai rămâne în lot

30.03.2021 | 23:56
Ce urmeaza pentru Romania U21 dupa eliminarea de la EURO 2021 Doi ani de amicale si cine mai ramane in lot
ADVERTISEMENT

România U21 a fost eliminată de la EURO 2021, după 0-0 cu Germania U21, şi se va concentra pe următorul turneu final, pe care îl vom găzdui alături de Georgia. FANATIK îţi prezintă ce urmează pentru selecţionata de tineret a lui Adrian Mutu.

Sigură de prezenţa la EURO U21 2023, din calitatea de gazdă, naţionala de tineret a României nu va mai participa la preliminarii. Astfel, selecţionata lui Adrian Mutu va juca doar meciuri amicale în următorii doi ani, partide ce vor fi programate atunci când se joacă şi rundele din calificări.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu România U21 după eliminarea de la EURO 2021

Pentru EURO U21 2023 sunt luaţi în calcul doar fotbaliştii născuţi pe sau după 1 ianuarie 2000. În aceste condiţii, doar trei fotbalişti din lotul lui Adrian Mutu pentru turneul final din Ungaria şi Slovenia vor fi mai eligibili pentru următorul European.

Radu Drăguşin (Juventus), George Cîmpanu (U Craiova) şi Octavian Popescu (FCSB) vor fi eligibili pentru EURO U21 2023. Ultimul, născut pe 27 decembrie 2002, se va încadra şi pentru turneul final din 2025. În aceeaşi situaţie se află şi fundaşul lui Juventus.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei trei, la ultimele acţiuni ale României U21, din preliminariile pentru EURO 2021, Mirel Rădoi şi Adrian Mutu au mai chemat la lot jucători care sunt eligibili pentru următorul turneu final.

  • George Micle (FC Argeş)
  • Teodor Axinte (Poli Iaşi)
  • Ştefan Târnovanu (FCSB)
  • Ionuţ Rus (Hermannstadt)
  • Vladimir Screciu (U Craiova)
  • Claudiu Petrila (Sepsi Sfântu Gheorghe)
  • Louis Munteanu (Fiorentina)
ADVERTISEMENT

Louis Munteanu, la fel ca Octavian Popescu şi Radu Drăguşin, va fi eligibil pentru naţionala de tineret a României şi în preliminariile pentru Campionatul European U21 din 2025. Valentin Mihăilă se încadrează în regula de vârstă pentru EURO U21 2023, însă şansele ca acesta să se mai întoarcă la tineret sunt minime, după ce a debutat cu gol la naţionala mare în victoria cu Macedonia de Nord.

Ce alte soluţii va avea României U21 pentru EURO 2023

Câteva nume importante de la România U19 vor face pasul spre selecţionata de tineret, jucători care ar fi trebuit să participe în acest an la Europeanul de juniori, anulat între timp de UEFA. Turneul final din acest, la categoria U19, ar fi trebuit să fie organizat în ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Răzvan Sava (Torino), Ionuţ Mitran (U Craiova), Alexandru Pantea (FCSB), Marco Ehmann (Dinamo) Ovidiu Perianu (FCSB), Valentin Borcea (Dinamo), Ovidiu Horşia (Gaz Metan Mediaş), Ahmed Bani (Dinamo), Cătălin Cârjan (Arsenal), Ştefan Baiaram (U Craiova) sau Alexi Pitu (Viitorul) sunt câţiva dintre jucătorii care pot fi promovaţi la naţionala de tineret în următoarea perioadă.

Se schimbă şi regula U21 în Liga 1

Din sezonul 2021-2022, echipele din Liga 1 vor putea să-i folosească pe jucătorii născuţi pe sau după 1 ianuarie 2000 pentru regula U21. În prezent, formaţiile din prima ligă sunt obligate să aibă, la start, doi jucători U21 (născuţi pe sau după 1 ianuarie 1998) în primul “11”, iar unul trebuie să rămână până la final pe teren.

ADVERTISEMENT
Tags: