News

Ce va face România cu dozele rămase de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

FANATIK vă spune ce va face România cu dozele rămase de vaccin Astra Zeneca. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță.
31.05.2021 | 07:59
Ce va face Romania cu dozele ramase de vaccin AstraZeneca Valeriu Gheorghita a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat că foarte puțini oameni aleg să se imunizeze cu serul produs de compania anglo-suedeză. Acest lucru se întâmplă la nivel european.

Oamenii se tem de eventualele efecte secundare ale serului. Mai multe țări a u suspendat imunizarea cu acest vaccin.

ADVERTISEMENT

Ce va face România cu dozele rămase de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

„Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

2.438.880 de doze de vaccin Astra Zeneca a primit România de la jumătate lunii februarie. Serul a fost aprobat pentru utilizare la sfârșitul lunii ianuarie.

Dintre acestea, pentru imunizarea oamenilor au fost folosite 743.956. Surplusul este de aproximativ 1,7 miloane de doze.

ADVERTISEMENT

Țara noastră este prima care a donat vaccinuri către Republica Moldova. Cadrul legal pentru vânzarea acestora ar urma să să fie adoptat în următoarea ședință a Executivului.

Schimbare de strategie în campania de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a mai explicat că autoritățile au în vedere schimbarea strategiei în campania de vaccinare. Medicul a precizat că nu mai sunt foarte mulți oameni dispuși să se deplaseze pentru a se imuniza.

ADVERTISEMENT

În acest context, se analizează modul în care vaccinul ar putea să ajungă mai ușor în unele zone din mediul rural: „în perioada următoare este evident că nu vom mai avea cifre foarte mari, un număr foarte mare de persoane (care să vină se vaccineze – n.r.), însă vom avea acoperire geografică foarte mare”.

„Acum vom fi cu echipe în rural, peste tot, încercând să asigurăm accesul la vaccin al celor care au avut un acces mai dificil până în acest moment”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare. Aproximativ 15-20% din centrele de vaccinare funcționează sub capacitate, a adăugat acesta.

„În acele localități fie facem relocarea centrelor de vaccinare în alte zone unde există un interes pentru vaccinare, fie echipele respective vaccinatoare vor fi echipe mobile, care vor merge în teren”, a mai spus Gheorghiță

„Nu mai avem foarte multe persoane dispuse să meargă câțiva zeci de km către un centru de vaccinare, este o realitate, dar sunt în continuare mulți oameni care doresc să se vaccineze și de aceea ideea este să ducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT