News

Ce va face România în cazul izbucnirii unui război Rusia – Ucraina. Explicațiile ministrului Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a explicat ce va face România în cazul izbucnirii unui război în zona de est a Europei între Rusia și Ucraina.
27.01.2022 | 21:54
Ce va face Romania in cazul izbucnirii unui razboi Rusia  Ucraina Explicatiile ministrului Aurescu
ADVERTISEMENT

Situația din estul Europei este una tot mai tensionată, iar riscul ca Rusia să atace Ucraina continuă să fie unul ridicat.

Șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, este încrezător că dialogul și rațiunea vor prima, iar regimul Putin nu va declanșa un conflict militar în regiune.

ADVERTISEMENT

În cazul în care între cele două state din est va izbucni o confruntare armată, România și aliații NATO, precum și UE, vor lua o serie de măsuri extrem de importante.

Ministrul Bogdan Aurescu a explicat ce va face România în cazul izbucnirii unui război Rusia – Ucraina

Bogdan Aurescu a vorbit, joi seara, la Digi24, despre situația de pe flancul estic al NATO și despre potențialul conflict Rusia – Ucraina. Acesta a spus că urmează ”două săptămâni în care dialogul mai are o șansă”.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce va face România dacă între cele două țări estice va începe un conflict militar, șeful MAE a spus că țara noastră, alături de NATO și UE, vor lua măsuri importante contra Kremlinului.

”În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina, este evident că atât la nivelul NATO cât și UE vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care Rusia nu și le dorește.

ADVERTISEMENT

La nivelul NATO vom lua măsura consolidării flancului estic, cu trupe SUA sau ale altor state aliate. La nivelul UE pregătim un set consistent de sancțiuni care vor produce consecințe severe și costuri severe pentru Federația Rusă”, a spus Aurescu.

România nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unui război cu Rusia

Oficialul guvernului de la București a mai dat asigurări că țara noastră nu se va implica militar în cazul unui conflict în regiune. Aurescu a spus că Ucraina nu este un stat membru NATO, astfel că în cazul ei nu intră ”clauza apărării colective”.

ADVERTISEMENT

”Nu, România nu va trimite trupe în Ucraina, pentru că Ucraina nu este un stat NATO care intră în clauza apărării colective. Nu se pune problema ca NATO să intervină militar, deci nici România”, a mai adăugat ministrul.

România, dispusă să permită Rusiei inspectarea scutului de la Deveselu

Bogdan Aurescu a comentat și informația conform căreia România ar putea permite Rusiei să inspecteze scutul de la Deveselu pentru a se asigura că în zonă nu există un potențial miliar ofensiv.

”Ceea ce noi am gândit este că am discutat încă de la momentul când a fost inițiat planul de prezență a scutului despre posibilitatea unor măsuri de transparență. Nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Acolo avem niște interceptări balistice din afara spațiul euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei, în niciun caz nu există în această bază rachete ofensive.

Nu văd nicio problemă ca cineva din Federația Rusă să vină să viziteze baza. Există și o cerință de reciprocitate. Și noi, aliații, România poate, avem dreptul să vizităm baze din Rusia”, a mai spus Aurescu pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT